"Срам ме е от поколението ни": Стотици глобени пенсионери в Русия, изразили антивоенна позиция

7066
"Срам ме е от поколението ни": Стотици глобени пенсионери в Русия, изразили антивоенна позиция
Снимка: Getty images

Повече от 200 руски пенсионери или хора в предпенсионна възраст са осъдени за антивоенни акции или изказвания от 24 февруари 2022 г. насам, когато започна войната в Украйна. Те са изпратени в изправителни колонии, независимо от заболяванията, характерни за възрастта им. Също така им се налагат глоби, несъвместими с пенсиите, които получават. Изданието "Верстка" разказва за тях - как някои от тези смели хора губят приятели, свободата си, работа и шансовете си да възпитат внуците си заради изразеното несъгласие с войната, но и защото не се отказват от антивоенните си убеждения, независимо от огромните глоби и строгите присъди.

Пенсионери - разбойници

9 от 10 жители на Русия в пенсионна и предпенсионна възраст подкрепят "специалната военна операция" според официалните данни на руското правителство. 

Още: "Като във времената на Сталин сме": Руски активист се изправя пред съда за "обида" към армията

Независимо от това, че руските пенсионери се считат за най-податливи на пропагандата, срещу най-малко 46 граждани на Русия над 60-годишна възраст са заведени наказателни дела, свързани с антивоенна позиция. Други 165 души на възраст между 60 и 84 години са задържани по време на антивоенни акции.  По обвинение за военните "фейкове" са осъдени 19 души над 60 години.

Най-малко 15 наказателни дела срещу възрастни руснаци са заведени по обвинение за "публични действия, насочени към дискредитиране на руската армия".

Други четирима пенсионери са осъдени за "публични призиви към осъществяването на терористична дейност, публично оправдаване на тероризма или пропаганда на тероризма."

Още: Таксиметров шофьор в Русия бе глобен за дискредитация на армията

"Най-много ме разстройва раздялата ми с внука ми"

Срещу 65-годишната бивша учителка по история Долита Синицина е образувано дело заради "призиви за екстремизъм с използване на интернет". Поводът - нейни постове и коментари в социалната мрежа "Одноклассники." Тя е отведена във Владивосток, иззети са телефонът и компютърът й. 

Жената е споделила, че е в шок от започнатата от Русия война и просто е изразила мнението си, в което казва, че "Русия е фашистка държава". Синицина е осъдена на 1,5 години, които трябва да изтърпи в колония. 

Интересното е, че жената е била комсомолски секретар и секретар на партийна организация. Борила се е за екологията на града, в който живее и дори е имало предложение да бъде независим депутат. 

Още: Арестуваха руснак, поправил колата си с жълто и синьо тиксо (СНИМКА)

Синицина страда най-вече заради прекъснатата връзка с най-малкия й внук, който е на едва 2 годинки. 

"Животът ми мина, поне некрологът ми да не е омърсен"

На 6 март 2022 г. 65-годишният Николай Гуценович излиза на една от улиците на Пенза с плакат. От едната му страна е изобразена ракета, счупена на две, и надпис "Не на войната!", а на другата цитат от песен: "Отечеството е в опасност, нашите танкове са на чужда земя". 

"Това, което ме водеше, беше несправедливостта към Украйна. Там имам роднини. Смятам, че не е цивилизовано в ХХI в. проблемите да се решават по военен път. И изобщо не си представям как може да се води война на територия, на която има три атомни станции, това може да доведе до втори Чернобил", казва Гуценович. 

Още: Глобиха руска пенсионерка с 40 000 рубли след комплимент към Зеленски

Самият той е родом от Беларус, много е пътувал, работил е като фотограф, занимавал се е с електроника. 

За десетте минути, които прекарва с плаката в ръка, 5-6 минувачи успяват да му благодарят, а един го нарича "предател на Родината". След това дошла полицията и го отвела. 

Гуцинин осъзнавал риска, но "не могъл по друг начин." "Животът ми вече е почти преминал, не исках да премълча и да си омърся некролога."

Първият път е глобен с 30 хил. рубли, но заради свои лайкове на постове в социалните мрежи си "спечелва" нова глоба в размер на 100 хил. рубли. Съдът преброява негови харесвания на антивоенни постове - 18 на брой.

Още: Четвърт век в наказателна колония за харизматичен противник на Путин (ВИДЕО)

Гуценович обаче остава оптимист, той вярва, че войната ще свърши и Русия ще бъде демократична страна: "При всички случаи ще ни е тежко. Първо, никой няма да свали санкциите веднага и второ, ще трябва да възстановим Украйна и да й изплатим репарации. Затова, какъвто и да е изходът, за Русия ще е тежко."

Срам ме е от моето поколение

Научният сътрудник Елена Иванова е от Новосибирск и е на 69 години. Тя започва да участва в протестни акции след задържането на Алексей Навални, а след 24 февруари 2022 г. също не е имала намерение да си стои вкъщи.

"Аз съм баба и мисля, че жените на моята възраст просто са длъжни да излязат навън и да извикат: "Не!". Когато видях, че това не се случва - го преживях като своя лична трагедия и още не мога да я преживея. Разбира се, нашата лична трагедия е без значение, когато унищожават Украйна, хора, градове... Затова излязох."

Заедно със своя приятелка, също пенсионерка, на 6 март тя излиза на площад "Ленин" в центъра на Новосибирск с антивоенен плакат - "Ние сме за мир" - пише на него. Четирима полицаи прибират двете баби.

Глобена е с 5 хил. рубли, но повече не иска да излиза. 

"Не защото не ми се рискува, просто не искам да субсидирам режима. Ще изляза за три минути, колко хора ще ме видят? А после ще трябва да плащам пари на режима", обяснява Елена и допълва, че през целия си живот се е смятала за патриот.

Елена споделя, че познава и други пенсионери с антивоенна позиция, но и такива, които подкрепят войната. С тях тя е прекъснала отношения:

"Не разбирам защо не им е жал за украинците. Как може да не ти е жал за хората, градовете, горите, животните? Срам ме е от моето поколение, просто ме е срам. То е виновно за всичко. Айде, ние не сме от значение, най-важното е войната да свърши, но тя не свършва."

ОЩЕ: Палежите на военни комисариати в Русия - бунтът на възрастните в защита на младите от мобилизация (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа