„Таймс“: Британски войници се учат в Калифорния, за да се бият с Русия

1913
„Таймс“: Британски войници се учат в Калифорния, за да се бият с Русия
Снимка: Getty Images

Британската армия изпрати 450 войници на съвместни учения с американците, които имат за цел да се подготвят за "руска инвазия" в Европа. Те практикуват бойните си техники в пустинята в Калифорния, се казва в анализ на „Таймс“.

Британските, американските и австралийските сили усъвършенстват нови бойни техники въз основа на уроците, научени от конфликта в Украйна: откритият пустинен пейзаж наподобява равнинния терен на украинската степ, пише БГНЕС.

По време на учението рояци безпилотни летателни апарати откриват цели, роувъри препускат по ветровити хълмове, а британски ракетни установки GMLRS обстрелват вражески позиции, забелязани от американски изтребители F-35.

В първата половина на „Сливане“ британските войски приемаха само ограничено участие. В него се предвиждаше условен конфликт на един от островите в Тихия океан. Втората фаза, която приключи тази седмица с голям британски контингент, вече симулира сухопътна война в Европа. И двете събития се случват на фона на нарастващото напрежение с Китай и Русия.

Общо около 4500 войници участваха в учението във Форт Ъруин - сух и храсталачен планински район. В базата, където американските войници са се подготвяли за войната в Афганистан, все още се издигат села с минарета и куполни джамии.

Селищата от шперплат са съживени от холивудски декоратори по поръчка на американската армия. По време на войните в Близкия изток в пустинята Мохаве дори пристигат от Лос Анджелис хора, за които афганистанският и арабският са роден език, за да играят ролята на цивилно население.

Приоритетите обаче се промениха и сега тази роля се възлага предимно на рускоговорящите. Псевдогражданите дори имат свои собствени социални мрежи - Fakebook и Twatter - в които предизвикват недоволство, като се оплакват от предполагаемото неподходящо поведение на американските войници. След това в сценария се вижда как войниците усмиряват тълпата.

Сърцето на проекта „Сближаване“ беше „селото“ Уджен, едно от по-малките селища на базата. Британските участници представляваха 20-та бронетанкова пехотна бригада, 2-ри Йоркски батальон и рейнджъри.

Рейнджърите със сиви барети преживяха екстремни метеорологични условия - от снежни до прашни бури с температури над 40 градуса по Целзий.

„Доказахме, че можем да работим с американците“, казва капитан Оли Дийн, ръководител на отряда от осем души, който работи с Група 7 на специалните сили на САЩ. „Получихме разрешение, че сме на тяхното ниво“, добавя той.

Рейнджърите имат сокол на значката си и са посветени на идентифицирането на цели за основните бойни единици. В момента в полка има 800 войници, но броят им ще нарасне до хиляда. Те са част от бригадата за специални операции на армията, където войниците преминават през строга десетседмична подготовка. „Трябва да се чувстваме добре в сурова среда и да можем да работим в малки екипи, а ако се наложи, дори и сами“, казва Дийн.

Рейнджъри и бойци от 2-ри Йоркски батальон, специализиран в роботиката и автономните системи, изпробваха нова технология. Те използват например разузнавателни дронове Watchkeeper с голям обсег на действие, за да събират информация за вражеските позиции, преди системата за изкуствен интелект Zodiac да предостави на командирите „меню“ с възможности за унищожаване на целите. Британските войници изстреляха и ръчни дронове Puma с размах на крилете 2,8 м, които се хвърлят във въздуха като копия.

Майор Анди Сойер от 2-ри Йоркски батальон заявява, че армията „наваксва“ по отношение на безпилотните самолети, докато наблюдава конфликта в Украйна. Украинците използват евтини безпилотни самолети за коригиране на артилерийския огън, а руснаците атакуват големи градове с безпилотни самолети камикадзе, за да подкопаят морала на цивилното население.

„В новините от Украйна видяхме нови възможности“, казва Сойер. „Някои от тях трябва да приложим възможно най-скоро, а с други все още можем да експериментираме“.

За да се координират по-добре на бойното поле, Великобритания и САЩ използват 3D принтери за производство на части за оръжията си. Британските войници изпробваха също автономния дюноход M-Raza и германския транспортен дрон Mission Master.

Министърът на обществените поръчки в областта на отбраната Алекс Чок заяви, че учението в пустинята е показало необходимостта от допълнителни инвестиции в безпилотни летателни апарати. „Синтезът на технологията на БЛА с персонала на терен е мултипликатор на силите“, казва той. „Виждали сме как един човек контролира повече от тридесет дрона. И това не са само безпилотни летателни апарати за разузнаване. Те могат да нанасят удари на бойното поле“

Той заявява, че при толкова много събрани данни част от проблема е пресяването и анализирането на информацията.

„Има повече от достатъчно входни данни. Проблемът е в обработката им“, добавя Чок.

По време на подобно учение миналата година във Форт Ъруин британските морски пехотинци принуждават американските войски да се предадат. Но условията на тренировката „Сливане“ са много по-строги и няма време за приятелски закачки.

Шведски експерти ще проверяват две наши летища дали могат да приемат изтребители “Грипен”

Швеция изпраща свои експерти, които да инспектират две български военни летища - “Граф Игнатиево” и “Безмер”, д...

Днешните рейнджъри с техните безпилотни летателни апарати водят началото си от граничен конфликт през XVIII век.

20-та бригада и 1-ва кавалерийска дивизия на САЩ проверяват сплотеността на британските и американските части в открита война. Централният коридор на форт Ъруин се смята за „гроба на кавалерийските ескадрони“ и учението е изключително предизвикателно. Но благодарение на засиленото използване на безпилотни летателни апарати американските и британските войски успяха да сведат жертвите до минимум.

През следващата година съюзниците ще се срещнат отново, тъй като американската армия премества цяла дивизия в Европа за голямо учение - The Fighter. В знак на засиленото внимание към европейския театър учението вероятно ще се проведе в Германия или Полша.

Рейнджърите са създадени по модела на американските зелени барети и представляват преходно звено между специалната въздушна служба и конвенционалната пехота.

Леките и маневрени рейнджъри, въоръжени с GPS проследяващо устройство с размерите на мобилен телефон, са ключов елемент от бойните действия на бъдещето. Полкът е на по-малко от година, но историята му води началото си от Роджърс Рейнджърс - елитна британска част, която се е сражавала в Северна Америка през XVIII век. Основан е от Робърт Роджърс, граничар от Ълстър с шотландски корени и автор на „28 правила за рейнджърите“, където техниките от индианския арсенал се сливат с европейската военна доктрина.

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради ситуацията в Косово

Степента на бойна готовност на сръбската армия е повишена заради ситуацията в Косово. Това заяви министърът на отбраната Милош Вучевич ...

Рейнджърите действат на малки групи в авангарда, като определят точни цели и предават информация на безпилотни самолети за по-нататъшно разузнаване или артилерийски обстрел. Знакът на полка е соколът скитник - най-бързата птица на планетата. Метална значка със сокол на баретата на всеки рейнджър.

Рейнджърите са специализирани в операции за борба с тероризма, така че лесно се адаптират и бързо се включват в чужди армии с всякакво налично оборудване.

Полкът е създаден миналата година по силата на заповед на Министерството на отбраната, наречена „Отбрана в епохата на съперничество“. „Те ще могат да действат в сложна среда с висока степен на заплаха, като поемат редица задачи, които традиционно се изпълняват от специалните сили“, се казва в документа.

Полкът е съставен от четири батальона, ще наброява 1000 военнослужещи и ще бъде част от армейската бригада за специални операции. В момента войниците преминават шестседмичен курс, но в бъдеще периодът на обучение ще се увеличи до десет седмици.

ОЩЕ: Дугин предупреди Путин, че ще загуби главата си заради Херсон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа