Тереза Мей нападна Русия - заради агресията по всички фронтове

8436
Тереза Мей нападна Русия - заради агресията по всички фронтове
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви британският премиер Тереза Мей в речта си на банкета на кмета на Лондон.

"Не искаме да се връщаме към Студената война или да се намираме в състояние на вечно противопоставяне. В същото време, трябва да сме бдителни, но и искаме да си взаимодействаме и именно за това в близките месеци министърът на външните работи (бел. ред. - Борис Джонсън) ще посети Москва", каза премиерът на Великобритания.

И Борис Джонсън се оказа в центъра на скандала за руската намеса на изборите в САЩ

Британският външен министър Борис Джонсън и други високопоставени британски служители са били засечени в контакти с лица, разследвани о...

В същото време, обаче, Мей подложи на остра критика политиката, провеждана от руското ръководство по отношение на други страни, пише БГНЕС.

"Знаем какво правите. Няма да успеете", каза Мей по адрес на руските ръководители. Тя остро осъди "незаконното анексиране на Крим от Русия", подкрепата за сепаратистите в Донбас, "многократното" нарушаване на "въздушното пространство" на няколко европейски страни, кампаниите за "кибершпионаж", "намесата в изборите", хакерските атаки срещу датското министерство на отбраната и Бундестага на Германия.

"Русия се опитва да превърне информацията в оръжие, разгръщайки своите, ръководени от държавата медии, които да разпространяват фалшиви информации и манипулирани снимки с цел да сеят разкол в Запада и да подкопават нашите институции", цитира АФП думите на британския премиер. "Великобритания ще направи необходимото, за да се защити и ще работи със своите съюзници, за да направят същото", добави тя.

Сред необходимите мерки Мей посочи "реформа в НАТО, за да може по-добре да противостои на враждебните действия на Русия", "засилване на военната и икономическата подкрепа на Великобритания за Украйна и засилване на политиката на Великобритания по отношение на киберсигурността". Британският премиер изрази подкрепа за PESCO - новият механизъм за военно сътрудничество в ЕС, в който Лондон не иска пряко участие. Съгласие за включване в механизма показа и България, която се подписа под споразумението (бел. ред. - това сториха външният министър Екатерина Захариева и военният Красимир Каракачанов) вчера (13 ноември). Предстои въвеждане на PESCO с гласуване с квалифицирано мнозинство на Европейския съвет на премиерите, като най-вероятно това ще стане на 11 декември тази година.

Руската рецепта за промиване на мозъка - много ефективна през социалните мрежи

В началото на тази седмица бяха повдигнати първи обвинения, свързани с голямото разследване в САЩ за евентуална руска намеса в американ...

"Много от нас гледаха на постсъветска Русия с надежда, защото ние знаем, че една силна и процъфтяваща Русия, която играе по правилата, ще отговаря на интересите на Великобритания, Европа и света", каза Мей. "В качеството си на постоянен член на СС на ООН, Русия има възможност да играе важна роля в укрепването на международната стабилност и е отговорна за това. Русия може, и аз се надявам, някога тя да избере друг път", добави британският премиер. В същото време тя предупреди, че докато това не стане, "ние ще действаме заедно, за да защитаваме нашите интереси и международния ред, от който те зависят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа