Европа върви към "военен Шенген"

8180
Европа върви към "военен Шенген"
Снимка: Getty Images/Guliver

На 13 ноември, понеделник, по време на заседание на Европейския съвет на ниво външни министри се очаква да бъде подписано споразумение, касаещо отбраната и сигурността в ЕС. Идеята е то да бъде задействано окончателно на разширения Съвет на европейските лидери през декември. Според оценки на Reuters и Financial Times, споразумението ще бъде подписано от 14 до 20 държави – в това число Германия, Франция, Италия, Испания, както и България, по думите на премиера Бойко Борисов от вчера (8 ноември).

Какво обаче е най-важното в това споразумение? Това е т.нар. механизъм за Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), който е предвиден в Договора от Лисабон. На практика със задействането на този механизъм от "държави-членки на ЕС на една и съща позиция по отношение на отбраната" се поставя началото на нов, международен военен съюз.

Присъединяваме се към единната системата за отбрана на ЕС

Правителството прие решение за присъединяването на България към общата нотификация до Съвета на Европейския съюз и Върховния представит...

И Германия, и Франция – двете най-големи икономики в Европа, подкрепят инициативата. Проблемът обаче е, че Берлин и Париж имат различно виждане по изпълнението. Основната разлика идва от факта, че Франция желае да има възможно най-тясно сътрудничество и изпълнение на възможно най-много проекти в рамките на механизма, докато Германия иска възможно най-широко сътрудничество.

На практика PESCO се разжда по идея на Франция, като Париж иска малка група от достатъчно напреднали технологично европейски държави да обединяват сили и да участват в общи проекти и мисии, за да развиват военните си възможности като единен съюз. Главната задача на PESCO е да бъдат преодолени трудностите, които предизвикват разликите в оръжейните системи и оборудване на различните страни-членки на ЕС, като се създадат единни системи, за да няма прекомерно харчене на средства. Освен това механизмът предвижда да бъдат използвани ресурсите на възможно най-много държави-членки по проекти като например създаването на нов Европейски изтребител, който да замени "Юрофайтър“.

В предложенията за задействане на PESCO е включена идеята за паневропейски военно-медицински щаб, създаване на единен кризисен център, както и съвместни структури за подготовка на военни части. С одобрението и на НАТО, което е факт, се предвижда и създаване на "военен Шенген" - зона, в която свободно да се движат армейски части и оборудване на подписалите PESCO. Засега, обаче, тази идея не се счита като конкуренция на НАТО, а по-скоро като структура за бързо реагиране в случай на ескалирали кризи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа