Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна може да е поразила руски военни самолети, рафинерия е извън строя: Украински данни

19 май 2024, 14:48 часа • 10061 прочитания

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е нанесла удари с дронове по руското военно летище "Кущевская" и петролната рафинерия "Славянски" в Краснодарския край на Руската федерация. Че зад атаките стои Киев, съобщиха "информирани източници" на агенция УНИАН - по принцип медията цитира събеседници директно от СБУ.

А че в Краснодарския край не спаха през изминалата нощ, стана ясно по-рано: Руски петролни мощности пак горят, атака в Крим и по руско военно летище (ВИДЕО)

Самолети Су-34, Су-25, Су-27 и МиГ-29 в базата

"Тази нощ победата на боксьора Олександър Усик беше отпразнувана не само от цяла Украйна, но и от военното летище "Кущевская" и Славянския нефтопреработвателен завод в Краснодарския край на Руската федерация. През нощта руснаците в социалните мрежи се оплакаха от поредица експлозии, пожар (...). На това летище е имало десетки различни самолети, които са атакували украинските позиции на фронта - Су-34, Су-25, Су-27, МиГ-29", казва източникът пред УНИАН. Информацията на медията "Украинска правда", която също цитира свои източници, е идентична.

Не е ясно дали има поразени руски военни самолети и какви други щети са нанесени. Според информацията на руския щаб в района имало "локален пожар".

Рафинерията в Славянск е спряла работа

Източници на украинските медии добавят, че след удара нефтената рафинерия в Славянск е спряла работа. В момента се прави оценка на загубите.

Официално местните власти твърдят, че има паднал дрон на територията на предприятието, но нямало щети и разрушения. И отделно - че поне 10 дрона били заглушени по пътя им към рафинерията.

Това е второто нападение на безпилотни самолети на СБУ срещу военното летище "Кущевская" и Славянската петролна рафинерия през последните три седмици. По-рано на летището бяха ударени няколко самолета, а в петролната рафинерия бяха поразени дестилационните и атмосферните колони.

Удар по петролно депо във Виборг - има поражения

Междувременно източници от Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че вследствие на детонация на три взривни устройства са унищожени три резервоара за гориво в петролното депо във Виборг, Ленинградска област.

"Информацията за атака с дронове срещу петролния терминал във Виборг не отговаря на истината. В сградата на старото петролно депо във Виборг е имало взрив заради използване на пиротехника. Няма пострадали, нито заплаха от пожар или пожар" - това обяви губернаторът на Ленинград Александър Беглов, след като местни жители подадоха сигнали за голям пожар.

Днес стана известно също, че украинците са ударили руския морски миночистач "Ковровец": Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес