Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА)

19 май 2024, 14:28 часа • 9274 прочитания

Украинските сили са ударили руския морски миночистач "Ковровец", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Подробностите за поразения плавателен съд все още не са известни.

Припомняме, че през изминалата нощ отново имаше украинска атака в Крим, като за уцелен и изтеглен руски военен кораб първо съобщи Телеграм каналът "Кримски вятър". По-късно той приложи и снимка, за която се твърди, че е на горящия плавателен съд, пратена от очевидци.

Съгласно официалната сводка на руското военно министерство над Крим били свалени 9 ракети ATACMS и 1 дрон.

Още: Руски петролни мощности пак горят, атака в Крим и по руско военно летище (ВИДЕО)

Ковровец - какво се знае за руския миночистач?

"Ковровец" е миночистач от проект 266М, който е част от Руския черноморски флот. Предназначен е за водене на кораби и плавателни съдове през тралове, разузнаване, прокарване на фарватери в минни полета и участие в поставянето на мини.

Преди това Руската федерация е използвала "Ковровец" за изпълнение на мисии в Атлантическия океан и Персийския залив. Впоследствие той е транспортиран до Севастопол, където е щабът на Черноморския флот. Освен това корабът е изпълнявал задачи в Средиземно море, пише УНИАН.

Други успешни украински атаки срещу Руския черноморски флот

През нощта на 6 май специалните сили на украинското военно разузнаване (ГУР) нанесоха удар по руски високоскоростен катер в района на залива Узкая във временно окупирания Крим. Нападението беше извършено с морски дрон от типа Magura V5.

Като цяло безпилотните летателни апарати от този тип са нанесли щети на Руския черноморски флот на огромна цена за руснаците: Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на Руския черноморски флот.

През март пък бяха ударени корабите "Азов" и "Иван Хурс": Преди и след: Сателитни СНИМКИ показват щетите по руските кораби "Азов" и "Иван Хурс".

Руският черноморски флот е загубил "функционалната си активност" в резултат на войната срещу Украйна, заяви наскоро британският министър на отбраната Грант Шапс.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес