Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна остана без ракети за Patriot: Кореспондент на Bild

11 април 2024, 17:35 часа • 9042 прочитания

Украйна вече е изчерпала ракетите си за системите Patriot и Iris-T. Повечето от другите й резерви за противовъздушна отбрана също са изчерпани или унищожени. Това е мнението на колумниста на Bild Юлиан Рьопке в социалната мрежа X.

"Както казах преди няколко седмици (и почти никой не ми повярва): Украйна остана без ракети Patriot и Iris-T. Също така повечето от другите й запаси за ПВО са изчерпани или унищожени. И това е, докато ние имаме стотици системи и хиляди ракети в нашите складове", пише кореспондентът на вестника.

Оценката му за случващото се е: "Без думи. Просто гняв."

Още: ЕП удари бюджетен шамар на Европейския съвет, защото не дава бързо "Пейтриът" на Украйна (ВИДЕО)

Дали действително запасите на Украйна са към края си е трудно да се каже, но след масираните руски атаки от последните дни и седмици е възможно това да е много близо до истината. Припомняме, че само в нощта срещу 11 април руснаците изстреляха срещу Украйна 82 ракети и дронове, а украинските сили съобщиха, че ПВО-то им е свалило 57 от тях.

Още: Елате за 1 нощ в Харков: Кулеба към колебаещите се за оръжията съюзници

Самият Рьопке по-късно уточни - не казвам, че Украйна е останала без нито една ракета за ПВО системи Patriot и IRIS-T - източник обаче ми каза точната бройка преди две седмици и тя е толкова малка, че е близка до 0.

Още: Кулеба: Може да ме ненавиждат, но повече няма да моля вежливо

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес