Утрояват таксите за паркиране на джипове в Париж

1820
Утрояват таксите за паркиране на джипове в Париж
Снимка: iStock/Guliver

Референдумът се провежда в момент, когато градът се стреми да намали емисиите, като се насочи към богатите шофьори на големи и замърсяващи автомобили.

Парижани гласуваха за утрояване на таксите за паркиране на спортни автомобили (SUV), тъй като градът се стреми да се справи със замърсяването на въздуха и климатичните промени, като се насочи към богатите шофьори на тежки, големи и замърсяващи автомобили.

На референдума, проведен на 4 февруари, който беше внимателно наблюдаван от други столици, включително Лондон, 54,6 % гласуваха в подкрепа на специалните такси за паркиране на джипове, според предварителните резултати. Въпреки това избирателната активност - около 5,7 % от регистрираните гласоподаватели в Париж - беше по-ниска, отколкото се надяваха участниците в зелените кампании.

"Парижани направиха ясен избор... други градове ще ги последват", заяви кметът социалист на Париж Ан Идалго, като добави, че безопасността по пътищата и замърсяването на въздуха са били основните причини за вота.

По-рано Идалго определи мярката за ограничаване на присъствието на джипове чрез повишаване на цените за паркиране като "форма на социална справедливост". Тя заяви, че целта е да се насочи умишлено към най-богатите водачи на скъпи, тежки и замърсяващи автомобили, които все още не са променили поведението си, за да се справят с климатичната криза.

Новите тарифи 

Новите тарифи за паркиране могат да влязат в сила в началото на септември. Цената на паркирането на улицата за джип или автомобил 4х4 ще се увеличи до 18 евро на час в центъра на Париж и 12 евро на час в останалите части на града. Цените ще се прилагат за превозни средства с тегло над 1,6 тона с двигател с вътрешно горене или хибридни превозни средства и над 2 тона за електромобили. Тази мярка няма да се прилага за паркирането на жителите на Париж.

Тони Ренучи, директор на кампанията за качеството на въздуха Respire, заяви: "Резултатът от гласуването е победа за качеството на живот на жителите на Париж." Той добави, че Париж изпраща послание, че "присъствието на тези чудовища на колела вече не е желателно по нашите улици".

Еманюел Грегоар, заместник-кмет на Париж, публикува съобщение в X, когато започна гласуването: "джиповете са екологично бедствие".

Миналата година Париж проведе подобно гласуване за забрана на отдаването под наем на електрически скутери и впоследствие стана първата европейска столица, която направи това. Участието в това гласуване - 103 000 души, около 7% от регистрираните гласоподаватели - беше по-високо, отколкото при гласуването за джиповете.

Под ръководството на Идалго Париж от години оказва натиск върху шофьорите, като увеличава цените за паркиране и постепенно забранява дизеловите превозни средства, като същевременно разширява мрежата от велосипедни алеи в претоварената столица. Градът намали броя на местата за паркиране на улицата, за да накара шофьорите да използват подземни паркинги. Между края на блокирането на Ковид и 2023 г. се наблюдава 71% ръст в използването на велосипеди, съобщиха от кметството.

Заместник-кметът на Париж, отговарящ за транспорта, Давид Белиар от партията на Зелените, заяви, че около 10% от автомобилите в Париж ще бъдат засегнати от по-високите такси за паркиране, които могат да донесат до 35 млн. евро на града всяка година.

Лобистката група на шофьорите 40 Millions d'Automobilistes заяви, че водачите трябва да могат свободно да избират каквото и да е превозно средство, като предупреди, че повишаването на таксите за паркиране е неоправдано и е дело на "ултра-градско и антиавтомобилно малцинство".

Кристоф Бешу, министър на околната среда на Франция, заяви пред телевизионния канал RTL, че таксата за SUV е "вид наказателен екологизъм" - дори ако водачите трябва да "избират по-леки превозни средства", предава БГНЕС.

ОЩЕ: Френските фермери прекратиха блокадите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа