Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички европейци заслужават справедливо заплащане, заяви Групата на S&D по повод на европейската директива относно минималните работни заплати

23 декември 2021, 11:00 часа • 3255 прочитания

Комисията по заетост на Европейския парламент направи голяма крачка към европейска директива за минималните заплати, която едновременно укрепва и защитава различните социални модели в Европа, одобрявайки доклада, внесен съвместно от евродепутатите от S&D Агнес Йонгериус и от ЕНП Денис Радтке. Семейството на социалистите и демократите ръководи кампанията за Европейска директива за адекватни и справедливи минимални заплати в продължение години, а комисар Николас Шмит представи това дългоочаквано предложение през октомври 2020 г.

Евродепутатът Агнес Йонгериус, говорител на S&D по въпросите на заетостта и преговарящ в Европейския парламент за минимални заплати, заяви:

„Днес всеки шести служител в Европа не печели достатъчно. Въпреки че работят тежка 40-часова седмица, хората не могат да си платят наема, храната и облеклото. Това трябва да се промени. Всички европейски работници заслужават нашето уважение и справедливо заплащане.

„Горд съм, че можем значително да подобрим предложението на Комисията. Първо, ние настояхме, че минималните заплати трябва да бъдат адекватни и справедливи, и следва да гарантират достоен стандарт на живот. Минималните заплати трябва да бъдат праг на благоприличие, държавите-членки трябва да проверяват и докладват за адекватността на законоустановените минимални заплати. Това може да се ръководи от международните референтни стойности от 60% от медианната работна заплата и 50% от средната брутна заплата в дадена страна.

„Второ, чрез процедурите за обществени поръчки искаме да гарантираме, че публичните средства отиват само за фирми, които осигуряват поне минимални работни заплати съгласно колективните трудови договори.

„На трето място, от моя опит в синдикалното движение знам, че укрепването на колективното договаряне е най-добрият начин за борба с бедността сред работещите и гарантиране на достойни условия на труд. Следователно държавите-членки, с пълното участие на социалните партньори, трябва да излязат с национален план за действие с конкретни мерки и ясен график, ако не достигат степен на обхват на колективното договаряне от 80%. Едно нещо става ясно в този доклад: колективното договаряне се извършва от синдикатите и от никой друг. Защитата на работниците срещу неблагоприятно отношение и укрепването на профсъюзите е от изключително значение за опазването на нашите социални модели и трябва да бъде задължение за всички правителства в ЕС.

Педро Маркес, вицепрезидент на Групата на S&D и отговарящ за Социална Европа, каза:

„В Европа имаме богата и разнообразна традиция на социалната държава. Като социалисти сме обединени от нашите ценности и в нашата политическа борба да направим живота на хората по-добър. Осигуряването на справедлива и адекватна защита на минималното заплащане за всички европейци е дългогодишна цел на нашето политическо семейство и ключов приоритет за нашата група.

„Ние приветстваме комисар Николас Шмит за представянето на това предложение и поздравявам моята колежка Агнес Йонгериус за приемането на нейния доклад. Тази директива не е универсална. Напротив, тя взима под внимание различните отправни точки и укрепва профсъюзите и колективното договаряне. Сега е моментът да изпълним обещанието си да направим живота на хората отново по-добър. Трудът най-накрая трябва да се заплаща справедливо."

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес