Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСУ дължат обяснения как са строени укрепленията при Харков: Украински депутат

15 май 2024, 10:05 часа • 5658 прочитания

Военнослужещите, които са били отговорни за изграждането на първа и втора линия на отбраната в Харков, вероятно ще бъдат извикани на изслушване пред Комисията по национална сигурност на Украйна. Именно военните са построили първата (минна) и втората линия от укрепленията в района на Харков, докато третата е изградена от цивилни под ръководството на военни. Това каза украинският депутат и член на комисията Соломия Бобровска.

"Ние разбираме, че няма как това да бъде една непрекъсната линия по границата - това е невъзможно и не е особено нужно, тъй като е известно откъде проникват руските диверсионно-разузнавателни групи, както и откъде са дошли колоните танкове и войски през 2022 г. Всички тези неща бяха частично отработени, някъде по-добре, някъде по-лошо", каза Бобровска в интервю за Радио "Свобода".

Още: Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

Тя поясни, че на първата линия са разположени препятствия от естествен и неестествен характер, както и мини. Втората линия е 6-7 километра, докато третата, където са поставени и т.нар. "драконови зъби", е 15-18 и дори 30 километра. "Има много странни укрепления, построени от цивилни. Много често доста далеч, на повече от 18 километра от границата. Най-често те са изградени по решение на военното командване на секторите, отговарящи за тези области. Но не трябва да е хаос", каза Бобровска.

Още: Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Тя подчерта, че особено първата линия е трудно да се провери заради близостта до руската граница - там не допускат депутати. "Както виждаме, на думи нещата стоят по един начин... Тези неща не отговарят на действителността, за съжаление", каза още тя в интервюто.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес