Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път биткойнът прескочи $ 20 000

16 декември 2020, 16:55 часа • 1081 прочитания

Водещата виртуална валута биткойн в сряда се търгуваше над 20 000 долара за първи път след продължително покачване през последните седмици, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

Съществуващ само от 12 години биткойнът достигна рекордните 20 398,50 долара, преди да се върне до 20 145 долара, което все още беше увеличение от почти четири процента за ден. От март, когато криптовалутата струваше 5000 долара, тя отбелязва стремителен възход, стимулиран от гиганта за онлайн разплащания PayPal, който заяви, че ще позволи на притежателите на сметки да използват криптовалута.

Междувременно редица централни банки реагираха на нарастването на криптовалутите и намаляващото глобално използване на пари в брой, като обявиха планове за цифрови единици, подкрепяни от банки. Няколко централни банки, включително тези на Китай и Швеция, но също така и Федералният резерв на САЩ, също тестват цифрови приложения в отговор на скорошните стъпки на Фейсбук за създаване на собствена цифрова валутна единица Либра.

Нерегулирана от никоя централна банка, криптовалутата биткойн се превърна в привлекателна опция за инвеститорите с апетит към екзотиката - въпреки че и действащите „под радара” на закона престъпници видяха привлекателността на криптовалутата.

Междувременно дискусията се развихри за статуса на дигиталния актив, стартиран в края на 2008 г., дали трябва да се разглежда като форма на пари, актив или стока. След като единицата надхвърли 1000 долара за първи път през 2013 г., тя все по-често започна да привлича вниманието на финансовите институции и претърпя страховити колебания в цените.

 

A за последния арест у нас, свързан с валутата, вижте тук.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес