Биткойни за 1,2 милиона лева задържани у 30-годишният мъж, копал валутата с краден ток

12160
Биткойни за 1,2 милиона лева задържани у 30-годишният мъж, копал валутата с краден ток
Снимка: Getty Images/Guliver

Биткойни за 1,2 млн. лева има в портфейла на 30-годишния Цветан Момчев, който е арестуван за най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ, съобщи “24 часа”. Криптовалутата е 40 биткойна. Всеки един се търгува за 30 712 лв. по цени от събота, когато крадецът бе хванат.

За рекордната кражба на ток Цветан Момчев може да получи до 5 г. затвор. Цялата му техника е иззета, ще запорират и битпортфейла му. Поискана е справка и за точната наличност в него. На около 1 млн. лева се оценява откраднатият ток от бившото ТКЗС в с. Хераково, където била криптофермата, каза разследващ от МВР. Престъплението бе разкрито от полицаи от София и прокуратурата на 12 декември. ТКЗС-то било приватизирано още в зората на демокрацията. Сменя редица собственици, преди да го купи фирмата “Ди енд Пи травел”. Туристическата агенция е решила да сменя бранша, сдобива се и с ново име.

Най-голямото наказание за най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ - години затвор

До 10 години затвор – това може да е наказанието за най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ. Припомняме, че за нея беше съо...

Започва търговия с етерични масла и други козметични продукти, прекръства се на “Нина Зет”. Компанията има трима съдружници. Тъй като сградите били много, от фирмата давали част от тях под наем. Така за малко под 3000 лв. на месец те отдали от помещенията на 30-годишния Цветан Момчев от Перущица, става ясно от декларирания договор за наем. Той наел две помещения. Оборудвал ги с най-модерните уреди за добиване на криптовалути, над 500 на брой. Имал дори водно охлаждане. Тъй като цялата система хаби много ток, решил да го краде. Ползвал специфични устройства, които преобразуват енергията, и се свързал директно към стълба. Специален уред преобразувал тока така, че да може да се използва.

Само за час от обекта се потребявал ток колкото харчат 4-5 семейства за месец. На Момчев обаче му било изгодно – трупал биткойни, а цената постоянно се повишавала. Консумацията обаче не останала незабелязана от служителите на ЧЕЗ. Около обяд на 12 декември Богдан Спасов от електроразпределителното дружество се усъмнил в огромното количество ток, което се подава към ТКЗС-то. Сравнил го с предишни месеци и забелязал, че шоковото нарастване е от последните 60 дни. Затова веднага подал сигнал в МВР. Полицаите получили разрешение от съда за претърсване и отишли в селото. Първият оглед започнал в 23 ч в събота и приключил в 6 ч сутринта в неделя.

Техниката в ТКЗС-то била свръхмодерна. Освен копачки и водно охлаждане имало и вентилатори и различни трансформатори. По цени на старо оборудването струва над 100 000 лв. Най-вероятно е поръчано от чужбина, защото част от контактите и мощността на щепселите не съответствали на българските стандарти. Момчев веднага бил задържан, а личният му компютър - конфискуван. В него открили разписка от транзакция с биткойни. След нея в портфейла му оставали цели 40 от ценните блокчейни. Възможно е мъжът да има много повече, защото трансакцията е с дата от началото на ноември. Заради разписката ще се проверява дали Момчев не е финансово муле, което действа като бушон.

Цветан Момчев е с образование в сферата на компютърната сигурност. Има дете, но това не му пречи чалготеките да заемат специално място в живота му, разкрива фейсбук профилът му.

Разкриха най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ

ЧЕЗ Разпределение България разкри най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история. Злоупотребата е разкрита на 12 деке...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com