Западните експерти въобще не разбират какво се случва на фронта: Залужни за мобилизацията, Маринка и войната през 2024 г.

16362
Западните експерти въобще не разбират какво се случва на фронта: Залужни за мобилизацията, Маринка и войната през 2024 г.
Снимка: принтскрийн/YouTube/Армія TV – Військове телебачення України

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни даде пресконференция днес на фона на широко обсъждания в страната законопроект за засилване на мобилизацията. Ето основните теми, по които той говори пред украинските медии и какво може да се очаква в скоро време на фронта в Украйна:

Мобилизацията

Залужни първоначално обяви, че Генералният щаб не е отправял искане до кабинета на министрите колко конкретно мобилизирани трябва да има през 2024 г. Той нееднократно заяви по време на брифинга, че за законодателните инициативи по отношение на мобилизацията са отговорни парламентаристите и всички промени са отговорност на изпълнителната власт. 

Още: Благодаря на нашите ВВС, че попълниха Руския подводен черноморски флот с още 1 кораб

Въпреки това обаче, съдейки по думите му, някакви конкретни цифри явно все пак са били посочени от Генералния щаб, но Залужни отбеляза по-нататък в коментарите си, че като главнокомандващ няма да посочва цифри, тъй като Русия на свой ред също ще промени обявените обеми на мобилизация. Цифрите са "военна тайна", обяви той. 

Демобилизацията на военнослужещите

Демобилизация за украинските войници, които в момента са на фронта, ще има, но при две условия, посочи Валерий Залужни.

"Договорихме се с Министерството на отбраната за демобилизация на военните за 36 месеца, но при определени условия. Първото е да няма обостряне на ситуацията на фронта, а второто е да има кой да замени тези хора на фронта след 36 месеца", каза той.

Още: На взривения руски кораб е имало "голям коледен подарък": Украински коментари (ВИДЕО)

Западните експерти нямат никаква представа какво се случва тук

Огромното мнозинство от западните експерти не разбират напълно събитията на украинския фронт, каза Залужни, коментирайки появилите се напоследък голям брой публикации в западни медии за успехите на руските окупатори и дори за предполагаемо ново мащабно настъпление на руснаците. 

"При цялото ми уважение към експертната общност на Запад, аз дори не искам да чета някои неща. Те нямат абсолютно никаква представа какво се случва тук. Нека кажем така - има много малък процент от тези експерти, с чиито оценки мога да се съглася", каза той.

Оттеглянето от Маринка и ситуацията при Авдеевка

Още: Искане да дойдат следващите: Протест за демобилизация в Украйна. Путин изкушава с мир (ВИДЕО)

По думите на Залужни най-важната задача е да се съхрани животът на войниците затова ако се прецени, че отбраната на определен обект ще донесе много жертви, ще се вземе решение хората да бъдат спасени и след това ще се мисли за отвоюване - тактика напълно противоположна на руската практика да се хвърлят войниците безогледно като месо без въобще да се държи сметка за човешките жертви. Украинската армия "ще се отбранява точно толкова, колкото позволяват силите. Ако силите не са достатъчни, ще спасим хората, а след това ще отвоюваме", бе категоричен Залужни.

На въпрос дали ситуацията в Авдеевка е донякъде подобна на ситуацията в Бахмут, Залужни коментира: 

"Няма нужда да зацикляме и да правим някакво "шоу или скръб" около конкретно населено място. Воденето на военните действия се подчинява на свои собствени закони, които не зависят от това дали се харесват на депутатите или на журналистите. Противникът има възможност да концентрира сили в определено направление. И след 2-3 месеца може да направи (в Авдеевка - бел.ред.) това, което се случи с Бахмут. Всяко парче земя ни е скъпо, но ние ще защитаваме точно толкова, колкото имаме сили. Ако силите ни не достигат, ще спасим хората, а след това ще отвоюваме", каза той.

За Маринка генералът коментира, че украинските военни са отстъпили - "на места се окопаха в покрайнините на града, на други - малко по-далеч". Малко по-късно той се върна отново на този въпрос и допълни, че украинските войски в момента все още са в северната част на Маринка.

Прогнозата на Залужни за войната през 2024 г

Още: На лов за войници: Украйна се готви да връща избягали, за да воюват (ВИДЕО)

Според главнокомандващия през 2024 г. войната ще бъде различна от 2023 г. Според него командването "откри проблемите и около 90% от решенията на тези проблеми" - "за да действаме по-ефективно и да спасяваме хората".

Още: Зеленски обясни какви са отношенията му със Залужни и какво очаква от него

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа