Заради "Thomas Cook" ЕП поиска гаранционни фондове за авиокомпаниите

1186
Заради "Thomas Cook" ЕП поиска гаранционни фондове за авиокомпаниите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Правата на пътниците вече трябва да вклюват задължителни меганизми за защита като гаранционни фондове или сключени застрахователни договори от страна на авиокомпаниите. Това гласуваха евродепутатите като правила на ЕС в интерес на пътниците, съобщава в.Сега.

Фалитът на туроператора "Thomas Cook" предизвика преразглеждане на цялостната политика в сектора, по която евродепутатите дебатираха и подписаха резолюция. Сега всяка държава членка трябва да обяви своята позиция.

Румен Драганов: Общите щети след "Томас Кук" може да надминат 100 млн. евро

Щетите от фалита на туроператора "Томас Кук" за България може да са много по-големи, отколкото си представяме. Българската хотелиеро-ре...

Причините, довели до фалита на "Thomas Cook", трябва да бъдат проучени, като се има предвид, че финансовото състояние на компанията е било вече известно на британските власти, решиха депутатите на сесия в Страсбург.

Ако е необходимо, правилата могат да бъдат променени, за да се следи по-добре финансовото състояние на авиокомпаниите, смятат евродепутатите и добавят, че държавната помощ може да бъде разглеждана като вариант за смекчаване на негативните икономически последици, но само като крайна мярка.

Евродепутатите разписаха в резолюцията ЕК да представи предложение за правото на работниците да получават информация и да участват в консултации, както и относно прогнозирането и управлението на процеси по преструктуриране в комапаниите, съобщи пресслужбата на ЕП.

Според евродепутатите държавите членки трябва да използват Европейския социален фонд и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, за да помогнат на работниците, загубили работата си в резултат на фалита, както и на компаниите, засегнати от срива на туристическата компания, а Комисията трябва да установи финансови инструменти на ЕС, които биха могли да компенсират причинените на сектора вреди.

Турция ще предостави помощ на фирмите, засегнати от банкрута на „Томас Кук”

Министърът на туризма на Турция Мехмет Ерсой заяви, че спешно ще бъде изготвена програма за кредитна помощ на местния бизнес, засегнат ...

Комисията и държавите членки трябва също да гарантират, че работниците, засегнати от неплатежоспособността на работодателя, ще получат изработените си, но неизплатени заплати и пенсионните си обезщетения, добавят те.

Евродепутатите отбелязват, че от 2017 г. над 32 компании са фалирали и  Еврокомисията трябва да установи дали са необходими нови мерки, за да бъдат предотвратени подобни ситуации в бъдеще.

Накрая, евродепутатите подчертават, че туристическият сектор, който претърпя сериозни щети поради срива на „Thomas Cook“, генерира повече от 10 процента от общия БВП на ЕС и действа като стимул за други сектори. Следователно той следва да бъде включен в приоритетите на Комисията и да има отделен бюджетен ред в следващия бюджет на ЕС, се посочва още в резолюцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа