X
 
 

Заплаха за българския пазар заради фалита на британския туроператор "Томас Кук"?

4318 6
photo of Заплаха за българския пазар заради фалита на британския туроператор "Томас Кук"?
Снимка: БГНЕС
Правителството на Великобритания и британският орган по гражданско въздухоплаване, който ще поеме управлението на "Томас Кук" след фалита, са предприели всички стъпки, така че британските и не само, коитос а резервали своята почивка чрез "Томас Кук", да бъдат върнати обратно по домовете си. Това ще стане за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд "АТОЛ", съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангеловая. Тя уточни, че в България в момента, по данни на посолството, има около 2500 туристи, пристигнали чрез компанията, като се очаква днес да бъдат изпълнени два полета в от летище Бургас към Великобритания. На единия има може би около 180, на другия около 175 пътника. За утре се планират други два полета от Варна и Бургас, допълни тя.

Следим ситуацията непрекъснато, за да защитим пазара на България. Предстои изключително сериозна работа, каза тя. 

Ангелкова: Блогъри и влогъри ще ни рекламират като туристическа дестинация

Независимо от трудностите и предизвикателствата през настоящата година, анализът показва, че досега са посрещнати над 5,1 милиона чужде...

 "В интерес на истината ние от петък сме в контакт с ръководството на компаниятa и и с главния изпълнителен директор, от когото бяхме информирани, че събота и неделя ще бъдат критични с оглед на преговорите, които се водят за спасителния пакет на компанията. За съжаление явно до положителен резултат не се е стигнало и в 4.00 ч. българско време бе обявен фалитът на компанията", каза тя.

"Искам да благодаря на британското посолство за подкрепата. Те са предприели действия за покриване на разходите на туристите", заяви Ангелкова. По думите й утре ще се проведе среща с всички туроператори и хотелиери, които са работили с "Томас Кук" за това какви биха били последиците и какъв е точният брой туристи и хотели, които са били засегнати. "Нямаме информация за български туристи, които са останали там заради фалита на фирмата", посочи още тя.

Британският туроператор "Томас Кук" (Thomas Cook) прекратява дейността си и решението влиза в сила незабавно, съобщиха по-рано британските авиационни власти. Заради фалита се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Според информация на сайта на "Томас Кук" годишно компанията обслужва 22 милиона туристи, нейна собственост са 200 хотела и над 100 самолета.

В момента клиентите на компанията, които са на почивка в чужбина са 600 000 души, около 150 хил. от които британски граждани.

Ангелкова ще кани руски туроператори да правят турове у нас

Планираме обща среща с руски туроператори, на която да предложим да включат региона на Шумен в програмите за постоянни туристически тур...

В петък туроператорът, който дълго време изпитваше проблеми с обслужването на заеми, потвърди, че търси 250 милиона долара допълнителни средства, за да избегне фалит.

"Томас Кук" е създадена преди 178 години. Фалитът й заплашва 22 хиляди работни места, включително 9 хиляди в Обединеното кралство.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Радостно заглавие,,, РАДОСТНО ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯ.....
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Абе това нещо на снимката много грозно, БЕ ! А пък били я направили нЕкакъв фалтор у туризъмот, ами тя ЩО не се гръмне ...
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами интересувам се на 2 .10 2019 , къде точно ще се открива завод и да хоя на туризъм за да видя. Нали в Р.България се откриват на ден по 2/3 завода ? Така и ще спомогна за преодоляването на тези преполагаеми рискове за Държавата. По точно псевдодържавата .
 • тАпА калинка-мИнЕстЕршА 1 тАпА калинка-мИнЕстЕршА преди 1 месец Профил на трол?
  На крива ракета и Космоса и пречи... нашия РОЗОВ ПЕЛИКАН с гОООлямата човка си изсмуква оправдания от чужди фалити за слабия туристически сезон в България!!!КОЙ ЛИ ПЪК И ВеееРВА!!!!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /reshetnikov/
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ами да не е виновен един тъп Циклоп, дъртак психо миришещ на пръст
  : 0 !