Зеленски: Путин иска да удави Украйна в кръв - включително тази на собствените си войници

8550
Зеленски: Путин иска да удави Украйна в кръв - включително тази на собствените си войници
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски осъди действията на руския държавен глава Владимир Путин, който днес обяви частична мобилизация на 300 хиляди резервисти, които да се включат в бойните действия в Украйна, а освен това заплаши с ядрено оръжие.

В отговор на обръщението на руския президент Зеленски предупреди да не се поддаваме на заплахите на Путин. Той заяви, че те ще подканят Русия да се опита да завземе още украински територии.

"Тиранинът ще бъде погребан жив в собствената си страна": Световните реакции след мобилизацията в Русия

Международната общност осъди действията на руския президент Владимир Путин след най-голямата новина от деня - обявяването на частична в...

"Не вярвам, че той (б.а. - Путин) ще използва тези оръжия", коментира украинският президент относно ядрената заплаха пред германския вестник "Билд". "Не мисля, че светът ще му позволи да използва тези оръжия". Все пак призна, че никой не знае какво е "в главата на този човек" и че "съществуват рискове".

Според украинския президент никой не трябва да се поддава на заплахите на руския държавен глава. „Утре Путин може да каже – освен Украйна ние искаме и част от Полша, в противен случай ще използваме ядрени оръжия. Не можем да правим такива компромиси“, отбеляза той.

Зеленски добави, че изявлението на руския президент показва, че той иска "да удави Украйна в кръв - включително тази на собствените си войници".

В интервюто, проведено тази сряда в Киев, Зеленски каза, че не е гледал телевизионната реч на Путин, като заяви, че това със сигурност не би било неговото „любимо видео“. „Имам цялата информация, от която се нуждая. Речта не беше нещо ново за мен. Путин вече провежда частична мобилизация. Нашите разузнавателни служби и нашите съюзници вече го казаха. Той мобилизира постоянно през последния месец“, добави украинският президент.

Проверка на фактите: Верни ли са руските твърдения, че войски на НАТО се бият в Украйна?

Руският президент Владимир Путин заяви в обръщението си към нацията на 21 септември, че има военни части в Украйна, които са „де ...

Припомняме, че чеченският лидер Рамзан Кадиров призова за „самомобилизация“ в отделните райони от Руската федерация и властите в Крим например започнаха да създават доброволчески батальони. Отделно, близкият до Путин създател на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин бе заснет да вербува затворници, обещавайки им, че ще бъдат освободени, ако се включат във войната и служат на „Вагнер“ поне 6 месеца.

Според Зеленски частичната мобилизация показва, че Русия изпитва „проблеми с офицерите си и друг военен персонал“. „Вече знаем, че са мобилизирали кадети – момчета, които не могат да се бият. Тези кадети паднаха (б.а. – на бойното поле). Дори не успяха да завършат обучението си. Всички тези хора не могат да се бият. Дойдоха срещу нас и загинаха“, заяви украинският президент.

„Той (б.а. - Путин) вижда, че частите му просто бягат надалеч. Нуждае се от армия на стойност няколко милиона долара, която да дойде срещу нас. Защото вижда, че огромна част от тези, които идват към нас, просто бягат“, добави Зеленски.

Украинският президент не се смущава от заплахите на Путин. Той не планира да отмени отвоюването на окупираните от Русия територии. "Ще действаме според плановете си - стъпка по стъпка. Сигурен съм, че ще освободим територията си. Референдумите са фалшиви, 90% от държавите няма да ги признаят", коментира Зеленски планираните допитвания за присъединяване към Русия на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Голяма част от тези региони не са напълно контролирани от Кремъл.

За часове: Почти 186 хил. руснаци подписаха петиция срещу мобилизацията в Русия

Руснаците масово подписват петиция срещу частичната мобилизация, която беше обявена на 21 септември от президента Владимир Путин. Антив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Летище в Дания е евакуирано заради сигнал за бомба (ВИДЕО)

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа