Асен Василев: С българския лев губим 1% от БВП годишно

5258
Асен Василев: С българския лев губим 1% от БВП годишно
Снимка: БГНЕС

"Основният мотив за въвеждане на еврото в България е, че нашата вътрешна икономика спестява много пари чрез него". Това заяви финансовият министър Асен Василев в интервю за германското издание „Die Welt“.

Финансовият министър: С лева губим 1% от БВП на година

"Днес повече от 60% от търговията ни е с други европейски държави. От друга страна, двете различни валути досега са донесли високи трансакционни разходи, които представляват около 1% от БВП на България годишно, малко под един милиард евро“, обясни министърът на финансите.

Той е оптимист, че страната ни ще стане следващата държава от еврозоната на 1 януари 2025 г. Това е целта на правителството "Денков-Габриел", след като предишната поставена - 1 януари 2024 г. - бе изпусната. Едно от най-големите предизвикателства обаче е критерият инфлация: Експерти скептични за влизането ни в еврозоната, няма да покрием критерия за инфлация.

Нивото на инфлация може да бъде максимум с 1,5 процентни пункта над равнището на трите държави от еврозоната с най-ниски нива на инфлация. В момента това би било около 2,5 процента.

Целта за еврозоната

Асен Василев обаче посочи, че задлъжнялостта на страната от 22% от БВП е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60%. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от 3% бюджетен дефицит.

Още: Конституционният съд поряза "Възраждане" - референдум за еврото няма да има

Снимка: БГНЕС

„Не виждам причина за отлагане. Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови. Според социологическите проучвания по-голямата част от българите подкрепят присъединяването. Подкрепата в бизнес общността е още по-голяма. Но това не зависи от нас. Това е решение на Европейската комисия и на Европейската централна банка“, подчерта Асен Василев в интервюто, цитиран от пресцентъра на МФ.

„Присъединяването ни към еврозоната отдавна е закъсняло. От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно и с еврото. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединяването на България към еврозоната си възвръщаме известна степен на контрол над нашата валута“, допълни министърът на финансите пред „Die Welt“.

Още: Тор, фекалии, боклуци и слама - резултатът от протеста на "Възраждане" (ВИДЕО)

Още проблеми и решенията им

На въпрос за икономическата стабилност на страната Асен Василев се аргументира, че правителството давало по-високи заплати. На забележката на "Die Welt", че работодателите няма да са много щастливи от увеличаването на заплатите, той отвърна, че те получават държавна помощ за инвестиции, които увеличават производителността на икономиката. "Това се изплаща по много начини. От една страна, увеличават се данъчните приходи. От друга страна, въпреки рязкото покачване на заплатите, безработицата намалява", посочи Василев.

От "Die Welt" заявиха пред министъра, че има още два проблема, които се повдигат отново и отново - политическата нестабилност в България с пет парламентарни избора в рамките на пет години и въпроса за изпирането на пари и корупцията. България се нарежда на 67-о място в глобалния индекс за възприятие на корупцията на Transparency International. Василев отвърна, че въпреки това дефицитът е останал под 3%.

Асен Василев пред Тагесшпигел: В България де факто цялата икономика работи с евро

Има ли слабост еврото?

"Според мен решаващият фактор за бъдещето на еврото е дали всички заедно успяваме да увеличим конкурентоспособността на европейската икономика като цяло. Трябва да приведем в ред европейското енергийно пространство. Неприемливо е в Европа да имаме значително по-високи енергийни разходи в дългосрочен план, отколкото в САЩ или Китай. Това е огромен недостатък, който ще окаже влияние и върху общата валута в дългосрочен план", каза Асен Василев.

Още: И догодина може да не влезем в Еврозоната, казват икономисти

Той предлага комбинация от технологии и източници за производство на енергия, които ще ни направят конкурентоспособни в дългосрочен план. "Инвестираме сериозно във фотоволтаици и вятърна енергия, в нови водноелектрически и помпени централи за съхранение, както и в нови атомни електроцентрали", допълни министърът.

Още: В историята българският лев е бил независим само 7 години: Говори Красен Станчев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com