Лихвите по ипотечните заеми удариха ново дъно

5730
Лихвите по ипотечните заеми удариха ново дъно
Снимка: БГНЕС

Жилищните заеми у нас продължават да поевтиняват, като през месец юни се отчита ново дъно в цената им. През юни ипотечните кредити са били отпускани при средна годишна лихва от 2.49%, сочат данните на Българската народна банка. Това представлява понижение от 0.05 процентни пункта спрямо предходния месец юни, когато средната лихва бе 2.54%.

Така за първи път средните лихви по жилищните кредити пада под психологическата граница от 2.5%. В същото време обаче годишният процент на разходите (ГПР) записва леко повишение от 0.01 процентни пункта до средно 2.79% през месец юни. ГПР включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, извършването на които е условие за отпускането на кредита.

ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

Европейската централна банка прекрати ерата на отрицателни лихви като взе решение за повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни...

Данните отразяват средните условия по всички нови заеми за жилище, отпуснати през юни. Казано с други думи, статистиката все още не отразява вдигането на лихвите от страна на Европейската централна банка, което се случи по-рано през този месец.

Според прогнози както на БНБ, така и на икономисти, затягането на паричната политика е предпоставка за ръст на лихвите у нас. Това важи и за лихвите по депозитите, тъй като банките отново ще насочат поглед към привличане на средства от граждани и бизнес в търсене на свежо финансиране. Тази тенденция вече започна да се наблюдава, след като няколко банки у нас обявиха, че премахват таксите си за наличност по разплащателни сметки в резултат на решението на ЕЦБ.

Засега лихвите по депозитите през месец юни тази годна остават на нулеви нива.

Лихвите по новите потребителски кредити отчитат понижение през юни от 0.25 процентни пункта до средно 7.56%. ГПР по тях възлиза на средно 8.00% (8.28% месец по-рано).

Жилищните заеми нараснаха до 20% от всички кредити у нас

Жилищното кредитиране на спира да расте въпреки рекордно високите цени на имотите и достигнатия пик на пазара. Така към края на първото...

Заемите в левове до 1 млн. евро за нефинансовия бизнес са били договаряни през юни при средна годишна лихва от 2.80% (-0.08 процентни пункта спрямо май), докато тези за над 1 млн. евро са вървели при средна цена от 2.44% (+0.49 пр. п. спрямо май)

Бизнес кредитите за суми до 1 млн. евро, договаряни в евро, са били отпускани срещу средна лихва от 2.30% (-0.28 пр. п. спрямо май), а за суми над този праг при средна лихва от 2.63% (+0.44 пр. п. спрямо май).

 Още: Заемите за жилище поевтиняват, лек ръст на лихвите по депозитите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси