X
 
 

Заемите за жилище поевтиняват, лек ръст на лихвите по депозитите

4719
Заемите за жилище поевтиняват, лек ръст на лихвите по депозитите
Снимка: БНБ

Лихвите по жилищните кредити продължават да падат, докато същевременно доходността по новите срочни депозити отчита леко покачване. Това се случва на фона на сигналите на Българската народна банка, че настъпва промяна в лихвения цикъл, която в комбинация с високата кредитна активност може да доведе до ръст на необслужваните заеми и обезценките.

Средната годишна лихва по заемите за жилище намалява до ново дъно от 2.54%, сочат данните на Българската народна банка за месец май. Това представлява леко понижение от 0.03 процентни пункта спрямо предходния месец април и спад от 0.19 процентни пункта спрямо същия месец на миналата 2021 година. За сравнение, преди година новите жилищни кредити са били отпускани срещу средна годишна лихва от 2.74%.

Жилищните кредити поевтиняха тройно за десетилетие

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да намаляват, достигайки нови рекордно ниски нива. Средната годишна лихва по новите заем...

Годишният процент на разходите, който включва всички лихвени плащания, такси, комисиони и другите разходите по кредита, също намалява синхронно със средната годишна лихва до ниво от 2.78% през май. Преди месец ГПР по новите жилищни заеми е бил 2.82%, а преди година равнището е възлизало на 2.98%.

Тенденцията за устойчиво понижение на лихвите по заемите за жилище е една от причините за високата кредитна активност в сектора и бурното развитие на пазара на недвижимите имоти. Към края на месец май тази година, жилищните заеми у нас нарастват с рекордните 18.3% на годишна база. В същото време, цените на жилищата не спират да се движат във възходяща посока, като през първото тримесечие на годината записват ръст от 11.5% - най-високото повишение от 2008 година насам, сочат данните на Националния статистически институт.

Жилищата у нас поскъпват с 11.5% през първото тримесечие

По този повод, БНБ многократно алармира, че високата кредитна активност в комбинация с горещия пазар на жилищата у нас може да доведе до покачване на необслужваните заеми и обезценките при влошаване на икономическите условия. Централната банка предприе и вдигане на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитните рискови експозиции на банките у нас, на 1.5%, като решението влиза в сила в началото на 2023 година.

"В условията на ниски лихвени проценти и засилено предлагане на заемни ресурси кредитната дейност в сегмента на домакинствата продължи да се разширява с ускорени темпове през първото тримесечие на 2022 г. Запазването на текущите темпове на кредитен растеж създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което при вече ясно очертаната промяна на лихвения цикъл може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на необслужваните кредити и обезценките при влошаване на икономическите условия., пише в съобщението на БНБ за повишаване на нивото на буфера.

Лихви по потребителски кредити и бизнес заеми

БНБ прогнозира покачване на лихвите

Лихвите по кредитите, депозитите и държавния дълг ще тръгнат нагоре в резултат на паричната политика, както на Федералния резерв на САЩ...

През месец май, новите потребителски заеми са били отпускани срещу средна годишна лихва от 7.81%, сочат данните на БНБ. Това представлява леко понижение от 0.03 процентни пункта спрямо преходния месец и спад от 0.13 процентни пункта спрямо равнище от преди година. ГПР по новите потребителски кредити през май възлиза на 8.28%.

През май потребителските кредити у нас минаха границата от 14 млрд. лева за първи път, като вее възлизат на 14.120 млрд. лева. Това представлява годишно увеличение от 12.3% на годишна база.

Заемите за бизнеса остават на сравнително сходни нива през май спрямо преходния месец април. Кредитите за нефинансови предприятия до 1 млн. евро, договорени в левове, са били отпускани срещу средна годишна лихва от 2.87% (2.87% месец по-рано). Тези за суми над 1 млн. евро са вървели срещу средно 1.96% (2.16% месец по-рано). Заемите за бизнеса за суми под 1 млн. евро, договорени в евро, са отпускани през май срещу средна годишна лихва от 2.58% (2.60% месец по-рано), докато при кредити за над 1 млн. евро средната лихва е била 2.19% (1.91% месец по-рано).

Кредитите за нефинансовите предприятия достигат 38.8 млрд. лева към края на май, като нарастват с 8.5% на годишна база.

Лихви по депозитите за домакинства и бизнес

Средната годишна лихва по новите депозити за домакинства отчита леко покачване през месец май, сочат данните на БНБ. Срочните депозити, договорени в левове, са вървели със средна годишна доходност от 0.12% (0.10% месец по-рано), докато при тези договаряни в евро средната лихва е достигала 0.11% (0.08% месец по-рано).

Закриха близо 150 000 депозита само за три месеца

Отливът на вложителите в банкови депозити продължава на фона на високата инфлация и нулевите лихви. Срочните депозити на домакинствата ...

Депозитите на домакинствата възлизат на 67.4 млрд. лева към края на май, като нарастват с 6.2% на годишна база.

Срочните депозити за бизнеса са били договаряни през месец май срещу средна годишна лихва от -0.54% за тези в левове (-0.49% месец по-рано), докато тези в евро са вървели при средна годишна доходност от - 0.17% (-0.05% месец по-рано).

Така лихвите по бизнес влоговете продължават да дълбаят надолу в отрицателната територия и през месец май.

Общият размер на депозитите на нефинансовите предприятия у нас възлиза на 34 млрд. лева, като нараства с 16% на годишна база.

Още: Жилищното кредитиране у нас продължава да нараства с рекордни темпове

Още от ФИНАНСИ:

Необслужваните вземания по договори за лизинг скочиха до 2-годишен връх

Пореден обир на криптовалути на стойност 190 млн. долара

До 1 август се декларират и плащат данъци за второто тримесечие

Печалбата на банковата система нарасна до 1 млрд. лева

Биткойн поскъпна до 6-седмичен връх след вдигането на лихвите от Фед

Брутният външен дълг достига малко над 41.3 млрд. евро към края на май

Големите компании платиха над една трета от всички данъци у нас

Наистина ли мога да взема кредит по интернет

Лихвите по ипотечните заеми удариха ново дъно

Разходите за пенсии скочиха до близо 7 млрд. лева само за половин година

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com