Посегнахме към спестяванията

11440
Посегнахме към спестяванията
Снимка: iStock

През последната година българите започнаха все по-често да поглеждат към спестяванията си. Доходът на домакинствата от изтеглени спестявания нараства с 27% на годишна база през третото тримесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Така за периода юли-септември, средният доход от изтеглени спестявания възлиза на 185.37 лева на домакинство, което е с близо 40 лева повече спрямо същия период на миналата година.

Масово теглим заеми до 5000 лева

Заемите за сравнително ниски суми продължават да доминират българския кредитен пазар, отразявайки финансовото състояние на населението ...

Тенденцията кореспондира с данните на Българската народна банка за депозитите. Общият брой на влоговете на домакинствата започна да намалява, като към края на третото тримесечие отчита спад от 2% на годишна база до 9.1 млн. броя. Само за последното тримесечие, депозитите са намалели с малко над 89 хил. броя.

Основна причина за понижението е теглене на спестяванията от най-дребните депозити, докато тези за по-едри суми продължават възходящата си посока.

Най-масовите депозити у нас – тези за суми до 1000 лева, намаляват с цели 255 хил. броя за последните 12 месеца, а общата сума по изтеглените спестявания достига 47 млн. лева.

Отстъпление се наблюдава и при влоговете за суми между 2 500 и 5000 лева, които намаляват със 17.3 хил. броя за година, а спестяванията по тях се свиват с 61.6 млн. лева за периода.

Милионерите у нас намаляват

Милионерите в България намаляват през настоящата година. Банковите депозити на домакинствата, в които има суми надхвърлящи 1 млн. лева,...

Това се случва на фона на рекордна сума по влоговете, като тенденцията за понижаване на броя на депозитите е ново явление, вероятно породено от нулевите лихви, високата инфлация и COVID-19 кризата.

Депозитите на домакинствата в българската банкова система възлизат на 9.1 млн. броя, а сумата на спестяванията достига 64.5 млрд. лева към края на септември тази година.

Цели 57% от депозитите на домакинствата са за суми до 1000 лева. По тях се съхранява едва 1.3% от общата стойност на всички влогове за физически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com