Лихвите по депозитите отново тръгнаха надолу

6758
Лихвите по депозитите отново тръгнаха надолу
Снимка: iStock

На фона на рекордната стойност на спестяванията и високата инфлация, лихвите по депозитите за домакинства отново поеха курс надолу. Средната годишна доходност по новите срочни депозити за граждани намалява до 0.06% за влоговете в левове и до 0.07% за тези договорени в евро, сочат данните на БНБ към края на септември. Това представлява минимален спад от 0.01 процентни пункта на месечна база и при двата сегмента.

Понижението идва след като през предходния месец август, средните лихви по новите депозити отчетоха месечен ръст от 0.02 процентни пункта при влоговете в левове (до 0.07%) и 0.04% при тези договорени в евро (до 0.08%). Именно през месец юли бяха регистрирани най-ниските лихви през тази година – ниво от 0.05% за левове и 0.04% за евро. Така след месец на растеж, септември отново връща на картата тенденцията за понижаване на лихвените проценти в посока дъното от юли.

Депозитите минаха 100 млрд. лева

Депозитите на граждани и фирми в българската банкова система преминаха границата от 100 млрд. лева за първи път. Това става ясно от дан...

Лихвите по депозитите записват приблизително двоен спад спрямо нивата си от преди година. За сравнение, през месец септември 2020 година, средната годишна лихва по новите влогове в левове и евро е била в размер на 0.11%. През същия месец на 2019 година пък, новите депозити са били договаряни при средна годишна доходност от 0.14% за левове и 0.16% за евро.

Лихвите по срочните депозити за бизнеса отчитат леко повишение през септември, макар, че тези в левове остават на отрицателни нива. Новите влогове в левове са били договаряни при средна годишна лихва от минус 0.19%, което е ръст от 0.01 пр. п. на месечна база, но спад от 0.10 пр. п. спрямо същия месец на миналата година. Депозитите в левове отчитат средна лихва от 0.03% през септември, което е повишение от 0.02 пр. п. на месечна база и 0.05 пр. п. на годишна основа.

През месец септември миналата година, средната годишна лихва за фирми по нов бизнес е възлизала на минус 0.09% за левове и минус 0.03% за евро.

Всичко това се случва на фона на рекордна стойност на депозитите на граждани и фирми в българската банкова система. Общата сума на депозитите на неправителствения сектор премина границата от 100 млрд. лева за първи път през септември, достигайки 100.336 млрд. лева. В същото време годишната инфлация в България се намира на 9-годишен връх, възлизайки на 4.8% през септември, сочат данните на Националния статистически институт.

Въртим 95 милиарда лева

Най-бързоликвидните пари в българската икономика се увеличават с бързи темпове. За последната година, парите, с които се разплащаме у н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Димитър Радев: БНБ и банките до голяма степен вече са част от еврозоната

Асен Василев коментира ще се вдигат ли данъците

Асен Василев: Ако приеме еврото, България за втори път в историята ще използва световна валута

Председателят на Еврогрупата каза в София ще приемем ли еврото през 2025 г.

Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Управителят на БНБ внесе номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

Най-големите икономики в света усилено разработват цифрови валути: САЩ изостава

Ето колко стана средната пенсия в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com