Работодателска организация: Новата минимална заплата ще удари бизнеса в цели региони

12023
Работодателска организация: Новата минимална заплата ще удари бизнеса в цели региони
Снимка: iStock

Съюзът за стопанска инициатива изразява сериозна загриженост за икономическите ефекти от предложението на Министерски съвет размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. да стане 933 лв.

Прилагането на практика на механизма за изчисляване на минималната заплата като 50% от средната може да се окаже пагубен за голяма част от малкия и среден бизнес в цели региони у нас, както и да доведе до фалити на фирми. Нещо повече: ще увеличи сивата икономика и ще натежи на фиска твърдят от организацията.

Негативно за малките населени места

Предложението на кабинета за увеличение на МРЗ с над 150 лв. засяга поне 20% от наетите у нас и и ще се отрази изключително негативно на работодателите в малките населени места и в сектори с ниска добавена стойност. Данните на НСИ по региони показват, че МРЗ ще стане близка до средната заплата в областите Благоевград, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Силистра, Сливен, Смолян и Хасково.

Още: Банкер: По-високата минимална заплата ще напомпа инфлацията

Близкият размер на МРЗ и средната работна заплата от своя страна може да допринесе за по-ниска заетост за хората с по-малък опит и по-слабо квалифицираните. Най-сериозни са рисковете за заетостта в туризма, строителството, селско, горско и рибно стопанство, доставяне на води, канализационни услуги. Алтернативата е заетите в тези сектори да бъдат принудени да работят без трудов договор, което отваря вратите на сивия сектор.

Увеличаването на МРЗ може да не окаже пряк ефект върху заетостта в краткосрочен период. В по-дългосрочен, обаче, твърде високата МРЗ спрямо производителността на труда води до въздържане от страна на работодателите да наемат по-нископроизводителни работници.

Нарастват осигуровките

За работодателите освен разхода за самата заплата, нарастват и вноските за осигуровки. При повишаване на МРЗ до 933 лв. и запазване наданъчно-осигурителната тежест разходите за труд на работодателя ще се повишат до 1109,51 лв. Тоест нарастването на разходите за труд ще бъде 181,93 лв. на месец (2 183,16 лв. на година).

Риск има не само за бизнеса, но и за държавния бюджет. Повишението на МРЗ със 153 лв. на месец ще доведе до нарастване на разходите в консолидирания държавен бюджет с минимум 760 млн. лв., според най-консервативната оценка.

Още: Кабинетът с предложение за новата минимална заплата, ще стигне ли 1000 лв.?

Такова нарастване на работните заплати ще допринесе за повишаване на вътрешното търсене и за по-висок темп на инфлация, отколкото би бил без тази промяна. Това може да повлияе негативно върху възможността за изпълнение на критерия за стабилност на цените и да попречи за по-бързото приемане на еврото в България, твърдят от организацията.

ССИ е категоричен, че МРЗ не трябва да изпълнява социални функции. Тя се определя от производителността на работниците и служителите, а не от необходимата им покупателна способност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Сметната палата даде две министерства и 34 общини на АДФИ

Икономист: При новите данни за инфлацията, шансовете да приемем еврото са големи

Възможно ли е лихвените проценти да останат високи завинаги?

Финансовият министър обсъди с еврокомисар приемането на еврото

Пощенска банка отново е най-добрата банка в предоставянето на попечителски услуги у нас

Забравете американските акции. Според UBS европейските са по-добра инвестиция

Икономическият министър обясни как ще бъдат защитени потребителите при приемането на еврото

Обяснено: До 510 лв. на месец могат да получат семействата с деца, които не са приети в детска градина

Управителят на БНБ: Загубите от забавянето ни за еврозоната се измерват в милиарди

Министерството на финансите пусна нова емисия 6-годишни ДЦК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com