169 дни до ЕВРО 2024: Проклятието да си трети в света

3417
169 дни до ЕВРО 2024: Проклятието да си трети в света
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Футболът е доста непредвидима игра и през годините феновете са ставали свидетели на невероятни триумфи на аутсайдери, както и на грандиозни провали на фаворити. Подобни истории има и на Европейското първенство, и на Световното. Именно поради тази причина спортът е любим на милиарди по света.

Колкото и непредвидим да е футболът обаче, в него, както и в живота, винаги има тенденции и закономерности. Има и необясними неща, които често привържениците определят като „проклятие“. Именно за едно такова проклятие ще ви разкажем днес.

Проклятието „3-ти на Мондиал“

Италия Хърватия Кристиан Виери

Тъй като Европа е континентът с най-много успехи на Световно първенство, е логично да има най-много представители, завършили на трето място. Това, че си трети в света обаче, не ти гарантира, че ще се представиш добре на Европейско, където конкуренцията е доста по-свирепа.

Интересен факт е, че много от отборите, които завършват на трето място на Мондиал, след това не могат да се класират за Европейско. Тази тенденция се вижда за първи път през далечната 1974 година и се запазва доста дълго време.

Полша си пати два пъти

Трофеят Анри Делоне

През 1974-та Полша печели бронзовите медали на Световното първенство в Западна Германия, след като побеждава Бразилия с 1:0 в „малкия финал“. „Дружина полска“ обаче претърпява истинско фиаско в квалификациите за Евро'76 и пропуска надпреварата.

През 1982 година поляците изживяват ужаса за втори път. Тимът се класира на трета позиция на Мондиала в Испания, но след това не успява да си осигури участие на Евро'84 във Франция, въпреки че броят на тимовете, които стигат до континенталната надпревара, вече е увеличен и, вместо четири отбора да се борят за трофея Анри Делоне, това правят осем състава.

Водещи нации също се парят

Мишел Платини

Франция също изпитва това проклятие на гърба си. „Петлите“ триумфират на домашното си Европейско първенство през 1984-та, а две години по-късно достигат до третото място на Световното в Мексико. Тимът на Франция е считан за един от фаворитите да дублира титлата си от Евро'84, но въобще не успява да се класира за надпреварата през 1988-ма.

През 1990 година Италия грабва бронзовите медали на Световното, което се провежда в страната, но не успява да се класира за Европейското през 1992-ра. Същата съдба спохожда Швеция. „Тре кронур“ завършва на трето място на Мондиала в САЩ, като побеждава България в „малкия финал“. Скандинавците обаче пропускат Евро'96 в Англия, където Пеневата чете успява да се класира.

Следват провали за Хърватия и Турция. „Шахматистите“ правят запомнящо се представяне на Световното във Франция през 1998-ма и печелят бронза. След това обаче не се класират за Европейското в Белгия и Нидерландия. Турците пък са трети на Мондиал'02 в Япония и Южна Корея, но не участват на Евро'04 в Португалия.

Германия успява да счупи каръка

Мирослав Клозе

В крайна сметка Германия успява да строши проклятието, което властва 32 години в световния и европейския футбол. Бундестима завършва на трета позиция в домашния си Мондиал през 2006-та, а през 2008-ма се класира за Европейското в Австрия и Швейцария и дори достига до сребърните медали.

Същото важи и за отборите на Белгия и Хърватия. През 2018-та „червените дяволи“ бяха трети на Мондиала в Русия, а след това участваха и на юбилейното Евро. Хърватите пък взеха бронза от Световното първенство в Катар през зимата на 2022-ра. Сега тимът на Златко Далич ще участва и на Европейското първенство в Германия следващото лято.

Така поне в последните години, бе сложен край на проклятието на „третото място“. Дали ще видим още подобни тенденции и закономерности по време на Евро 2024, предстои да разберем, но турнирът обещава да бъде зрелищен и изпълнен със запомнящи се мачове.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 176 дни до ЕВРО 2024: Контузеният крак на Ван Бастен сътвори невъзможен гол (ВИДЕО)

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Манчестър Сити разгроми Брайтън и крачи уверено към върха (ВИДЕО)

Потвърдено: Ливърпул е в преговори за нов мениджър, който е уверен, че ще наследи Клоп

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Класен финт и перфектна асистенция: Мбапе твори във Франция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят