344 дни до ЕВРО 2024: 20-те държави, които никога не са играли на европейско!

7340
344 дни до ЕВРО 2024: 20-те държави, които никога не са играли на европейско!
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия. 

 

Европейското първенство по футбол е вторият най-гледан футболен турнир в света след световното. Надпреварата се организира от Съюза на европейските футболни асоциации, по-познат като УЕФА. За да имаш право на участие в турнира, трябва да бъдеш член на УЕФА.

Това, разбира се, не е достатъчно. За всяко едно европейско първенство се провеждат квалификации, които отсяват най-добрите 24 отбора. В евроквалификациите пък участват 55 държави. Любопитното е, че 20 страни все още никога не са играли на европейски финали.

Някои държави са имали само един шанс да се борят за класиране, докато други пък не са постигнали голямата цел след 14-15 опита. Това до голяма степен зависи от историята на държавата (дали не е била част от друга страна в миналото) и от това кога става член на УЕФА.

20-те държави, които никога не са се класирали за европейски финали

  1. Андора
  2. Армения
  3. Азербайджан
  4. Беларус
  5. Босна и Херцеговина
  6. Кипър
  7. Естония
  8. Фарьорските острови
  9. Грузия
  10. Гибралтар
  11. Израел
  12. Казахстан
  13. Косово
  14. Лихтенщайн
  15. Литва
  16. Люксембург
  17. Малта
  18. Молдова
  19. Черна гора
  20. Сан Марино

Най-големите провали в историята на европейските първенства

Трите държави, които са се проваляли най-много пъти в опитите си да се класират за европейско първенство, са Люксембург, Малта и Кипър. Люксембург е с 15 неуспешни опита за класиране, докато Малта и Кипър са с по 14.

България - Люксембург

С най-малко опити пък е Косово, която се отдели като самостоятелна държава през 2008 г. След това едва през 2016-а страната стана член на УЕФА. Първите ѝ евроквалификации бяха за Евро 2020, но страната завърши трета в група А - зад Англия и Чехия, които се класираха.

Силен, но неуспешен дебют на Косово в евроквалификациите

Редно е да отбележим, че Косово се справи отлично в дебютните си евроквалификации - три победи, две равенства и три загуби. Тимът остави и България зад себе си, която завърши на четвърта позиция. Тимът на Косово записа победа и равен срещу "лъвовете".

Косово игра и бараж за влизане в Евро 2020, но загуби с 1:2 от Северна Македония. Следващите две държави, които са с най-малко опити за класиране на европейско, са Гибралтар и Черна гора - съответно с две и три участия в квалификации (късно стават членове на УЕФА).

Косово срещу България на

Прокобата на СССР в европейския футбол

8 от 20-те държави, които никога не са играли на финали на европейско първенство, са бивши страни от Съветския съюз. Това са Армения, Азербайджан, Беларус, Естония, Грузия, Казахстан, Литва и Молдова. Всички без Казахстан са играли в седем квалификации, но не са минавали пресявките.

За Казахстан е интересно да се отбележи, че след разпада на СССР за кратко е част от Азиатската футболна конфедерация. Още три държави пък са били част от Югославия и все още не са намирали място отвъд квалификациите за европейско първенство. Това са Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Домакин на европейски финали, но никога участник

Само една от 20-те държави, които не са играли на европейско, е била домакин на еврофинали. Това е Азербайджан с Олимпийския стадион в Баку, който бе ползван на Евро 2020. Тогава домакинството бе споделено между 11 страни из цяла Европа, сред които и Азербайджан.

Олимпийски стадион в Баку, Азербайджан

Да играеш на Мондиал, но не и на Евро

Друг интересен факт е, че Босна и Херцеговина е единственият член на УЕФА, който е играл на световно първенство, но няма участие на европейско първенство. Страната участва на Мондиал 2014 в Бразилия и дори записа една победа над Иран, но отстъпи на Аржентина и Нигерия.

Един Джеко

Още един член на УЕФА, който не е играл на европейски финали, е стигал до финали на световно. Това е Израел, но страната го постига през 1970 година, когато все още е член на Азиатската футболна конфедерация, а не на УЕФА.

Дали някоя от тези 20 държави ще успее да счупи "прокобата" и да се класира за предстоящото Европейско в Германия, предстои да разберем в следващите месеци. Дотогава можете да се наслаждавате на още интересни статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport!

Автор: Стефан Йорданов

 

ОЩЕ: 351 дни до ЕВРО 2024: Поне на Вуте му е по-зле

Очаквайте в Actualno.com: 4 спортни рубрики, които не трябва да изпускате

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят