351 дни до ЕВРО 2024: Поне на Вуте му е по-зле

6042
351 дни до ЕВРО 2024: Поне на Вуте му е по-зле
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия. 

 

Националният отбор по футбол на България започна поредния си поход към голям форум, който ще стартира точно след 351 дни. „Лъвовете“ попаднаха в група „G“ на квалификациите за Евро 2024. Предвид моментното ни състояние обаче, се знаеше, че няма да е лесно. Възпитаниците на Младен Кръстаич започнаха с поражения от Черна гора и Унгария и не убедиха срещу Литва. Точно когато всичко изглеждаше напълно загубено, „трикольорите“ се представиха достойно в мача със Сърбия, като могат да съжаляват, че си тръгнаха само с точка от сблъсъка в Разград. „Белите орли“ логично бяха сочени за фаворит, с оглед на по-добрия си състав, но българите този път оставиха сърцата си на терена и съвсем спокойно можеха да победят.

Вуте е по-зле и от нас: Сърбия не е играла на Европейско вече 23 години

За подценяване не може да става въпрос. Момчетата на Драган Стойкович със сигурност търсят успеха във всеки двубой от пресявките, защото за последно Сърбия игра на Европейското първенство през 2000 година. За сравнение, дори нашата мила Родина е с по-добри показатели. Тя бе представена на шампионата на Стария континент през 2004-та. Как? Това е друг въпрос... Разбира се, фактът, че на Вуте му е по-зле, не е повод за гордост. Нека все пак разгледаме защо западната ни съседка, която иначе изживява футболен подем, не участва на европейско толкова дълго време.

В разгара на политическите скандали все нещо не достигаше

На Евро 2000 Съюзна република Югославия, от която е част и Сърбия, отпада на четвъртфиналите, а нападателят на отбора Саво Милошевич отбелязва 5 попадения, за да си подели голмайсторския приз от надпреварата с Патрик Клуйверт. И оттогава суша… По време на квалификациите за Евро 2004 на картата се появява Държавен съюз Сърбия и Черна гора. Въпреки че завършва наравно и двата мача срещу бъдещия първенец в групата Италия и печели сблъсъците срещу втория Уелс, конфедеративна общност не успява да се класира, най-вече заради загубата с 2:1 от Азербайджан, както и поражението с 3:0 като гост от Финландия.

Саво Милошевич

Сърбия като самостоятелна държава

С първия си чуждестранен треньор Хавиер Клементе и вече като самостоятелна държава, Сърбия завършва на трето място в групата си от пресявките за шампионата през 2008 година, зад втория в класирането Португалия и лидера Полша. Отново причините са загубени ценни точки срещу непретенциозни тимове и непоследователно представяне в отделните срещи.

На квалификациите за Евро 2012 евентуален плейоф зависеше от последния мач срещу Словения. На почивката „белите орли“ изоставаха с 1:0. През второто полувреме легендарният бранител и бивш състезател на Манчестър Юнайтед Неманя Видич пропусна дузпа и неговата държава пак не се класира за големия шампионат. След 4 години западната ни съседка се представя слабо и завършва на предпоследно място. За Евро 2020 е най-близо. Стига до последния двубой от плейофите, но допуска горчива загуба с дузпи от Шотландия.

Сърбия

На Европейско – не, но на Световно – да

За разлика от неуспеха си в класиране на европейско първенство, сърбите участват на 4 от 6 възможни световни след 2000 година. За тяхно съжаление, не преминават груповата фаза нито един път. Пропускат Мондиал 2002 и този в Бразилия през 2014 година. Тук статистиката им със сигурност е по-добра от на България. Всъщност наличието на имена като Душан Влахович, Сергей Милинкович-Савич и Александър Митрович говорят достатъчно за състоянието на сръбския футбол. От друга стана, факт е, че малшансът съпътства „белите орли“ няколко поредни квалификационни цикъла за шампионата на Стария континент. Да се върнем обаче на общите неволи, за да съхраним националното си самочувствие (поне засега).

Какво направи Младен Кръстаич начело на Сърбия

Въпреки че Сърбия се класира за Русия 2018, Славолюб Муслин бе уволнен от Футболната асоциация поради различия по отношение на подбора на играчи. След това Младен Кръстаич зае мястото на временен треньор и води отбора на Световното първенство, където побеждава Коста Рика и записва две загуби - от Швейцария и Бразилия.

Кръстаич

За квалификациите за Евро 2020 „белите орли“ бяха изтеглени в група В заедно с шампиона от Евро 2016 Португалия, Украйна, Литва и Люксембург. Те стартираха с равенство 1:1 като гост на иберийците. В следващата си визита срещу Украйна обаче загубиха с 5:0, което беше и последният мач на Кръстаич начело на тима.

Сърбия е напът да развали проклятието

Сега Савич, Влахович и компания сякаш са близо да счупването на каръка. От първите си три двубоя имат загубени точки само срещу нашите „лъвове“. Връщането на ключовите състезатели в отбора на Стойкович, които бяха контузени за сблъсъка с България, ще вдигне качеството на продукцията. Ако не допусне изненадващи поражения, Сърбия по всяка вероятност ще намери място сред първите два отбора в групата. Така Вуте ще ни развали удоволствието, че не е бил на европейско по-дълго време от нас. А „трикольорите“ май пак ще духат супата...

Автор: Джем Юмеров

 

ОЩЕ: 358 дни до ЕВРО 2024: България „духа супата“ вече 27 години (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

ОЩЕ: Очаквайте в Actualno.com: 4 спортни рубрики, които не трябва да изпускате

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят