36 дни до ЕВРО 2024: Група F – Роналдо, Португалия и 3 непредсказуеми състава

4780
36 дни до ЕВРО 2024: Група F – Роналдо, Португалия и 3 непредсказуеми състава
Снимка: колаж Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

Лятото на 2024 година ще бъде наситено с много спортни емоции. Олимпийските игри са шампионатът на планетата, но те са предшествани от Европейското първенство по футбол в Германия. Една от най-интригуващите групи е F, в която сили ще премерят Португалия, Турция, Чехия и Грузия.

Категоричен фаворит са "мореплавателите", начело с Кристиано Роналдо. Останалите три отбора обаче разполагат с класни състезатели и могат да поднесат една от големите изненади на турнира. Южната ни съседка ще разчита на шампиона в Серия А - Хакан Чалханооулу, както и на младите звезди на Реал Мадрид и Ювентус - Арда Гюлер и Кенан Йълдъз. Безспорният лидер на грузинците е Хвича Кварацхелия, докато чехите се радват на колектив без ясно изразена звезда, но пълен с качествени футболисти.

Евро 2024: Група F

  1. Португалия
  2. Турция
  3. Чехия 
  4. Грузия

Кристиано Роналдо

Португалия

Иберийците преминаха квалификациите впечатляващо. Те постигнаха 10 победи в 10 мача и с 30 точки оглавиха групата си, която иначе не бе особено претенциозна. С 22 пункта втора се нареди Словакия, а третото място остана за приятната изненада Люксембург. В пресявките Кристиано Роналдо се отличи с 10 попадения и една асистенция.

Португалия има да се реваншира на феновете си

Португалия има да се реваншира на своите почитатели заради отпадането  от Белгия на 1/8-финалите на Евро 2020 след завоюваната титла на Стария континент през 2016 година. С оглед на изключително класните футболисти в селекцията на Роберто Мартинес, целта изглежда постижима.

Блестящата селекция на "мореплавателите"

Освен Роналдо в предни позиции истински кошмар за противниковите защитници са Рафа Леао, Жоао Феликс и Гонсало Рамос. Те се възползват по брилянтен начин от креативните отигравания на Бруно Фернандеш и Бернардо Силва. Крайните бранители, отличаващи се с проблясъци и в атака - Жоао Кансело и Диого Далот, също могат да бъдат причислени към списъка. Вратарят Жозе Са, опитният Пепе и коравият Данило Перейра пък изглежда ще са триото, което ще осигурява стабилност в отбрана.

Турция

"Комшиите" от Турция спечелиха квалификационната група D, преборвайки се с конкуренцията на бронзовите медалисти от Мондиала в Катар 2022 Хърватия и Уелс. Основна заслуга за успеха имаше новият наставник на "лунните звезди" Винченцо Монтела. Той пое отбора в заключителната фаза на пресявките и съумя да предаде идеите си на своите възпитаници. Италианецът дебютира с изключително важна победа над "шахматистите", която се оказа решаваща за оглавяването на класирането.

Турция

Сплав от опитни и млади в Турция

"Лунните звезди" ще разчитат на сплавта от млади и опитни футболисти. Световни звезди на 18, които струват милиони, блестят в тима на Монтела. Кенан Йълдъз и Арда Гюлер вече записаха срещи с националната фланелка, а според медийни публикация фурорът на Втора немска Бундеслига Джан Узун също ще попадне в сметките на италианския треньор.

Талантливите състезатели ще бъдат рамо до рамо с имена като Хакан Чалханоолу, Дженгиз Юндер, Алтай Байъндър, Юсуф Язъджъ, Салих Йозджан и Зеки Челик. Всички те имат опит на най-високо европейско ниво, което предвещава добро представяне.

Чехия

От първото си участие като самостоятелна държава през 1996 година до наши дни Чехия присъства постоянно на европейските първенства, но с променлив успех. В първия си турнир те завършват на второ място, а на два пъти достигат до полуфинал и четвъртфинал.

Чехия

Силните звена в селекцията на Чехия

Най-добрият шанс на Чехия да се класира вероятно ще бъде като един от най-добрите отбори на трета позиция, с трудни съперници в лицето на Португалия и Турция в групата. Голмайсторът Патрик Шик, който спечели Бундеслигата с Байер Леверкузен, е топ реализаторът на състава, а Томаш Соучек е капитанът и най-опитният футболист, тъй като наближава 70-те си мача.

Двамата подкрепени от аса на Фиорентина Антонин Барак, нападателя на Байер Леверкузен Адам Хложек, стража на "аспирините" Матей Ковар и солидната дефанзивна мощ са предпоставка за евентуална изненада на Евро 2024.

Грузия

Грузия влезе в историята и за първи път достигна до голям футболен турнир. Това е последният крайъгълен камък в едно пътуване, по време на което грузинският футбол стана по-силен чрез стратегия за развитие на играта и използване на подкрепата на УЕФА.

Хвича Кварацхелия

Ще продължи ли походът на "кръстоносците"?

Хвича Кварацехелия и компания стигнаха до основния турнир благодарение на победа над Гърция с 4:2 в плейофите, до които се докопаха чрез друг турнир - Лига на нациите. Разбира се, "кръстоносците" са считани за аутсайдер, заобиколени от Португалия, Турция и Чехия, но защо пък да не продължат завидния си подем?

Програма на мачовете от група F: 

  • 18/06: Турция – Грузия (Дортмунд, 18:00 ч.)
  • 18/06: Португалия - Чехия (Лайпциг, 21:00 ч.)
  • 22/06: Грузия - Чехия (Хамбург, 15:00 ч.)
  • 22/06: Турция - Португалия (Дортмунд, 18:00 ч.)
  • 26/06: Грузия - Португалия (Гелзенкирхен, 21:00 ч.)
  • 26/06: Чехия - Турция (Хамбург, 21:00 ч.)

Очаквайте ревюта и на останалите групи и отбори в следващите материали на рубриката "Дните до ЕВРО 2024"!

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: 43 дни до ЕВРО 2024: Група Е – изравнени сили и един скрит фаворит

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Forbes: Кои са най-високоплатените спортисти през 2024 година?

Само един от Ливърпул НЕ аплодира Клоп в прощалния му шпалир (ВИДЕО)

Десподов обяви титлата с ПАОК за №1 в кариерата му

ВИДЕО: Клоп накара „Анфийлд“ да запее името на наследника си в Ливърпул

10 от Рома удариха Дженоа, Интер се спаси в края срещу Лацио (ВИДЕО)

Кирил Десподов и ПАОК са шампиони на Гърция! (ВИДЕО)

Реал Мадрид и Виляреал сътвориха 8-голово шоу, Барса си гарантира среброто (ВИДЕО)

10 от Фенербахче подчиниха Галатасарай и запазиха интригата за титлата в Турция (ВИДЕО)

Юрген Клоп се сбогува победоносно с Ливърпул, Челси оформи топ 6 във Висшата лига (ВИДЕО)

Сити отново е шампион на Англия! Арсенал се бори здраво, но пак не успя да вземе титлата (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят