Зона Европа - кой за какво се бори в квалификациите за Световното в Бразилия

30670
Зона Европа - кой за какво се бори в квалификациите за Световното в Бразилия
Снимка: Getty Images/Guliver

Кой за какво се бори в последния кръг на квалификациите в зона Европа за Световното първенство в Бразилия? Анализ на football24.bg показва актуалната картина.

Пет отбора вече си осигуриха място на финалите в Бразилия през следващата година: Белгия, Италия, Германия, Холандия и Швейцария. Освен тях, както и Хърватия и Швеция, които са сигурни участници в баражите, още 18 тима все още имат шансове за едно от първите две места в крайните класирания на деветте групи.

Отчаян щурм в търсене на невероятния бараж

Вероятността България да достигне до бараж за класиране на Световното първенство е минимална. Но е факт, че съществува – при това...

Група A

Интрига тук няма. Белгия се класира автоматично, след като си осигури първото място в миналия кръг, а Хърватия ще играе бараж.

Група B

Италия е сигурен победител във втора група. Четири отбора, сред които и нашият, се борят за второто място и именно това е причината, поради която то най-вероятно няма да дава право на участие в плейофите.

В момента България заема втора позиция, а при победа срещу Чехия може да загуби мястото си единствено, ако Дания надиграе Малта със седем гола повече от постигнатия от нашия тим резултат.

Чехите може да завършат втори, ако спечелят в София и ''червеният динамит'' се провали при домакинството си на Малта. Армения пък се нуждае от победа при визитата си на Италия и грешки на другите три тима.

По-интересна е ситуацията с баража - вариантите за България можете да видите ТУК. Шокиращото е, че Дания почти няма шанс за бараж - в момента скандинавците са с 10 точки, ако махнем резултата срещу Малта и голова разлика 9:11, т.е. трябва да чакат варианта група D, описан в линка, за да се класират на бараж, като при това при тях е дори по-сложно, отколкото за нас - Турция трябва да падне с пет гола разлика, Румъния трябва да падне, Унгария не трябва да бие Андора. Чехия пък не може да събере повече от 9 точки в класирането само на вторите отбори, т.е. също няма никакъв шанс за бараж. За сметка на това обаче Армения, ако се класира на второ място в групата ни, отиват почти 100% на бараж - арменците ще имат 12 точки при победа над Италия, като при благоприятен развой в група Е - Словения на второ място, но с равенство срещу Швейцария, ще отидат на бараж. Същото ще се случи и ако в група D Турция не бие Холандия, а Румъния не бие Естония.

Група C

И в тази група първите две места вече са ясни. Германия е победител, а Швеция очаква жребия за баражите, заемайки второто място.

Група D

Холандия спечели групата, докато Турция, Румъния и Унгария все още си оспорват втората позиция. Турция приема Холандия, а Румъния е домакин на Естония.

И двата тима имат 16 точки в актива си, но южните ни съседи имат по-добра голова разлика с 4 попадения. Единственият шанс за Унгария да се докопа до второто място е да спечели като домакин на абсолютния аутсайдер Андора, а Турция и Румъния да загубят срещите си срещу Холандия и Естония. Ако някой измежду Турция или Румъния завърши на второто място, той отива на бараж, но само ако не е загубил последния си мач, като в случая на Турция има различни варианти, описани в анализа на група B.

Италия ни остави минатюрни надежди за бараж

Италия запази живи надеждите на България за класиране на бараж, сред като ни остави на второ място във временното класиране в група В,...

Група E

Швейцария логично спечели първото място в тази група. Второто място си оспорват тимовете на Словения и Исландия.

Скандинавската държава никога не е участвала на голям футболен форум, а може да си осигури второто място с победа при гостуването на Норвегия. При друг краен изход и успех на Словения в швейцарската столица Берн, бившата югославска държава ще участва на баражите. Ако Словения стане втора в групата след равен с Швейцария, то вторият от група B, ако това е България или Армения, ще отиде на бараж за сметка на словенците.

Група F

Русия и Португалия си оспорват първото и съответно второто място.

Руснаците са лидери с три точки аванс и може да загубят мястото си, само ако допуснат поражение при визитата си на Азербайджан, а Португалия спечели като домакин на Люксембург с разгромен резултат, наваксвайки изоставането си в головата разлика от седем попадения.

Група G

Босна и Херцеговина и Гърция са с еднакъв актив от 22 точки на първите две места.

Босна ще се класира за голямо първенство за първи път в историята си, ако спечели гостуването си на Литва или просто постигне по-добър резултат от гръцкия тим, който приема Лихтенщайн. Гърците се нуждаят от успех със "скромните" 18 гола, ако Босна успее да спечели в Каунас.

Група H

Англия е лидер с 19 точки пред Украйна с 18 и Черна Гора с 15.

Англичаните ще се класират за финалите в Бразилия с победа над Полша на ''Уембли''. Ако не постигнат успех, Украйна ще има възможност да завърши на първа позиция, печелейки срещу Сан Марино, който няма нито една точка в актива си до момента.

Черна Гора има само теоретични шансове за второто място, като се нуждае от победа на Сан Марино и наваксване на разлика от 12 попадения при головото съотношение. Който и да се класира на второ място в тази група, отива на бараж.

Армения уби мечтите ни за Световното в Бразилия

Надеждите на България да стигне до бараж за класиране на Световното първенство догодина в Бразилия бяха попарени след като в решителен ...

Група I

Испания се нуждае от точка срещу Грузия, за да завърши на първо място. Франция вече си осигури място в плейофите, но все още може да спечели групата по голова разлика, ако победи Финландия и Испания загуби с нужния резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят