Бели петна по листата на краставиците - какво да правим

30931
Бели петна по листата на краставиците - какво да правим
Снимка: iStock

Сухите лета, внезапните промени в температурата и студените нощи правят краставиците уязвими към много болести и вредители.

За да не загубите цялата реколта, трябва внимателно да инспектирате насажденията всеки ден. Ако изведнъж се появят бели петна по листата, е необходимо да се установи причината и да се предприемат незабавни действия. 

Причини за бели петна по краставиците и третиране

Основните заболявания, които се характеризират с бели петна, са брашнеста мана и бяла мозайка. Паякообразният акар също оставя бели петна по листата.

Растенията се разболяват от брашнеста мана при висока влажност на въздуха и ниска температура. Това е гъбично заболяване. Разпространява се бързо и може да покрие цялата плантация за няколко часа. Първо, малки бели петна се появяват по листата и растат. Гъбичните спори са причината растението да изглежда като напудрено с брашно. Листата изсъхват и падат. Заболяването може да бъде спряно само на ранен етап. Необходимо е да се пръска цялото растение с бордолезов разтвор, серен разтвор или други фунгициди.

Торене на краставиците през май - ето какво трябва да знае всеки градинар

За да предотвратите появата на бели петна по листата на краставицата, е добре да пръскате растенията с народни средства веднъж на 7-10 дни:

  • Сварено мляко се разрежда наполовина с вода и се филтрира; 
  • 50 грама сода за хляб и 50 грама настърган сапун за пране се разтваря в кофа с вода; 
  • Пръскане с разтворен оборски тор - 1 кг оборски тор на 1 кофа вода. Течността се настоява за един ден;

Листата на растенията могат да бъдат поръсени с пепел, което също ще намали вероятността от заболяване. Народните средства също са подходящи, ако в момента на заразата краставиците вече имат много плодове по тях. Плодовете абсорбират всичко много бързо, така че не се препоръчва да ги консумирате след пръскане с химикали.

Бялата мозайка е вирусно заболяване. Най-често засяга растения, отглеждани в оранжерия. На листата първо се появяват малки бели петна, подобни на заострена звезда. Тогава целият лист става бял или жълт. Плодовете са покрити с бели ивици. Това заболяване не може да се лекува. Всички засегнати растения трябва да бъдат изгорени, а почвата, градинските инструменти и цялата оранжерия трябва да бъдат напълно дезинфекцирани със силен разтвор на калиев перманганат. По същия начин трябва да се извърши превантивно третиране преди новия сезон на засаждане. Болестта се предава и чрез семената на болно растение. Те не трябва да се събират от заразени растения. Преди засаждане семената се накисват в разтвор на калиев перманганат за няколко часа.

Паякообразен акар - невъзможно е веднага да забележите този вредител, защото е много малък, като черна точка. Скрива се от долната страна на листа и плете паяжина. Забелязва се още когато по горната страна на листата на краставицата се появят леки, почти бели петна, а между дръжките и стъблата се вижда паяжина. Листата изсъхват и падат. Паякообразните акари атакуват растенията при горещо време с недостатъчна влажност на въздуха. Всички повредени листа трябва да бъдат отстранени от растението и изгорени. Ефективен метод за борба е пръскането с инсектициди.

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com