Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накарате доматите да узреят по-бързо?

11 юни 2024, 14:41 часа

Лятото вече дойде, но все още е твърде рано за прибирането на реколта от зрели, сладки и сочни градински домати. Има обаче лесен начин да накарате доматите да узреят по-бързо. За целта е необходимо да се използва една техника. Първо, трябва да вземете предвид факта, че доматите се нуждаят от подходяща грижа.

По-бързо узряване на доматите

Така че, по-специално, преди да засадите домати в земята, трябва внимателно да подготвите почвата и да я дезинфекцирате срещу паразити и патогенни гъбички. Също така е важно почвата да се насити с торове, така че развиващите се домати да получават достатъчно хранителни вещества. Когато доматите зреят, те трябва да се торят и поливат редовно, както и да се предприемат превантивни мерки, насочени към защитата им от болести и паразити.

Най-добрият тор, който пази доматите от вредители

Въвеждането на органични вещества и пръскането с хранителни разтвори ускорява узряването. В случая е препоръчително да се използва:

  • Дървесна пепел - тя съдържа калий, който е точно това, от което доматите се нуждаят за ускорено узряване. Разтворът се приготвя в следното съотношение: 1 чаша пепел/10 литра вода. Трябва да го оставите да се кисне няколко часа, след което да поливате доматите с него (1 литър за всяко растение);
  • Йод - за 10 литра вода се нуждаете от 30 капки фармацевтичен препарат. Разтворът трябва да се разбърка добре и да се напръска върху храсти с неузрели домати. Йодът е добър за ускоряване на узряването, а също и за предотвратяване на мана;
  • Калиев перманганат - няколко кристала калиев перманганат се добавят към 10 литра вода (трябва да се получи розов разтвор), след което течността се използва за напояване;
  • Сода - обработката на храстите със соден разтвор  ще подобри вкуса на доматите и ще ускори тяхното узряване. Пропорции: 1 ч. л. сода/1 литър затоплена вода.

Традиционните методи на узряване са се доказали добре и са еднакво подходящи както за градината, така и за домати в оранжерии. Въпреки това, на големи площи е нерационално да ги използвате. При промишлено отглеждане на домати се прибягва до използването на минерални торове и специални препарати. 

За нормален вегетационен период доматите се нуждаят от азот, а за ускоряване на узряването - от калий. Ето защо, по време на периода на цъфтеж и образуване на плодове, е важно да се осигурят храстите с минерални торове:

  • Магнезиев сулфат - добавете 10 гр тор към кофа с вода и напръскайте храстите лист по лист;
  • Суперфосфат - комплексът може да се използва както за кореново хранене, така и за пръскане на храсти (2 супени лъжици на 10 л вода);
  • Хумат - използва се за листно подхранване. Нормата е 8-10 мл от тора на 10 л вода.

Поливане на доматите само веднъж седмично дори в жегата - ето каква е тайната

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес