Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да защитите градината си от дъжд: 4 съвета какво да правите след дъждовна буря

14 юни 2024, 13:49 часа

Проливен дъжд може да удари градината по всяко време: времето понякога е много непредсказуемо. Една дъждовна буря е напълно способна да причини мини-катастрофа в имота ви. Професионалистите обясняват как да минимизираме щетите.

Как да предотвратим увреждането на растенията от дъжд?

1. Подобрете здравето на почвата

Дъждът може критично да отмие лехите и да причини наводнение в градината. Ако почвата е глинеста, тогава обилните валежи ще превърнат района ви в блато. Ако е суха, тя просто ще бъде измита или ще загуби много хранителни вещества след дъжда.

За да не се случи това, експертите съветват редовно да добавяте угнил оборски тор и компост в почвата в градината си. По този начин земята ще абсорбира по-добре влагата, ще стане по-плътна и няма да бъде измита от дъжд.

Дъждът няма да съсипе растенията в градината ви, ако направите тези 5 неща

2. Осигурете добър дренаж

Най-лесният начин е да аерирате почвата, като я разрохквате, така че въздухът, водата и хранителните вещества да достигнат до корените на растенията. Това може да стане с помощта на различни устройства - дори обикновена вила или гребло.

Чакълести пътеки върху пореста мембрана ще предотвратят превръщането на градината ви в локва.

3. Повдигнете растенията си по-високо

Лехите, леко повдигнати над земята, ще предпазят растенията от наводнения. Такива легла трябва да бъдат запълнени с изгнила органична материя. Като алтернатива, създайте канавки и насипи на мястото. Това дава на растенията допълнителна височина и предотвратява образуването на „блато“ в градината след обилни валежи.

4. Изберете растения, които са адаптирани към влажни условия.

Ако градината ви се наводнява всеки път, когато вали, помислете дали да не я засадите с растения, които виреят във влажна почва. Има дори такова понятие - „дъждовна градина“. Има различни варианти. Въпросът е, че корените на такива растения ще помогнат за разрохкване на почвата, ще подобрят дренажа и ще отнемат част от излишната влага.

Бреза, върба, острица, клен, хибискус, невен, папрати и други растения са отлични дрениращи вода.

Как да възстановим градината след поройни дъждове

5. Възползвайте се максимално от дъжда

Уверете се, че в градината има няколко варела за събиране на дъждовна вода. Това ще предпази леглата, моравата и растенията от излишната влага. Тази вода също е по-добра от чешмяната за напояване.

Правилата на градинаря след дъжд

·       Отрежете и безмилостно изхвърлете всичко, повредено от дъжда. Това ще предотврати гниенето и мухъла, проникването на вредители и развитието на болести.

·       Внезапните дъждове могат да отмият почвата от корените, оголвайки ги. Проверете растенията след дъжд и ги подсилете, ако е необходимо.

·       Не копайте земята веднага след дъжд и не я тъпчете поне един ден. Вашето тегло ще я уплътни и ще повреди структурата. Ако трябва да се разходите из градината веднага след дъждовна буря, поставете широка дървена дъска и вървете по нея.

·       След силен дъжд събирайте охлюви. Най-лесният начин да се отървете от тях е да поставите голямо листо върху почвата близо до растенията, които нападат. Охлювите ще пропълзят отдолу и могат да бъдат събрани и преместени на друго място.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес