Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави размножаване на антуриум?

15 май 2024, 17:22 часа

Стайното растение антуриум е ефектно цвете от семейство Ароидни (Змиярникови).

Разцветките му обикновено са бели, сини и червени, в зависимост от вида. Листата са разчленени, със сърцевидна или лопатовидна форма. Повърхността им е лъскава или матова, приятна на допир. При правилна грижа и осветление цъфтежът на културата продължава през цялата година. Цветовете остават на стъблото около 7 седмици. Препоръчва се редовно подрязване против стареене.

Почва и светлина

Антуриумът има гъсти и дебели корени, които изискват много кислород и умерена влажност. За такава коренова система е подходящ рохкав субстрат с голям брой въздушни джобове. Подходящ е едър керамзит върху дъното на саксията с цел да създадете въздушни джобове.

Антуриумът расте добре при разсеяна, но ярка светлина, на западен и източен прозорец.

Отглеждането на Антуриум не е толкова трудно - ето за какво да внимаваме

Температура

Както повечето растения от Южна Америка, антуриумът обича топлината. През пролетта и лятото температурата да не пада под 22 градуса. През есента и зимата идеалната температура е от 15 до 17 градуса.

Размножаване

Чрез делене

Деленето е най-лесният начин, който не изисква специални умения от производителя. Обикновено се разделя най-големият и здрав храст. Можете да размножавате антуриума чрез разделяне всяка пролет. Трябва да действате много внимателно, тъй като корените лесно се чупят. Затова забравете за инструменти и използвайте само ръкавици. Отделеният участък трябва да има жизнеспособна точка на растеж и малко листа.

След разделянето дезинфекцирайте отрязаната зона с градински лак и поставете храста в разтвор със стимулатор на растежа за половин час. Засадете отделената част в пясък или перлит и я поливайте обилно. Покрийте я с пластмасова бутилка, за да създадете ефект на оранжерия и я поставете на топло място - между 22 и 24 градуса. Проветрявайте редовно мини-оранжерията.

Грижа и добри условия за Антуриум: Ще ви радва с цветовете си

Чрез издънки

При възрастно растение, ако е здраво, страничните издънки растат добре, което може и трябва да се използва за размножаване. Те винаги се отделят при разсаждане, за да не се нарани допълнително растението. Извадете антуриума от земята заедно с почвената буца и внимателно отделете издънката с малко парче от стария корен на майчиното растение.

След това храстът се засажда на ново или старо място, като се заменя горният слой на субстрата, а получените кухини се уплътняват с пръст. Издънките се засаждат в импровизирана парна баня и се пазят от пряка слънчева светлина. За защита използвайте завеса или обикновен лист бяла хартия. Приплодите не се поливат, а само се пръскат със спрей. След 1-2 месеца върху тях ще се появят корени и може да бъдат засадени в отделни саксии.

Чрез стъблени резници

Антуриумът се размножава доста просто и лесно чрез резници в обикновен апартамент. Взимате посадъчен материал само от здрави растения. Изберете резници с 2-3 междувъзлия. Подсушете ги след отрязването за около 10-20 минути така, че при среза да се образува слой, който ще предпази растението от гниене. В домашни условия резниците се вкореняват по 3 начина.

В чаша вода. Резникът се поставя в чаша преварена вода, на чието дъно се слага парче активен въглен против вредни органични вещества. Вода се добавя редовно, докато антуриумът расте. Веднага, щом се появят първите корени, издънката се засажда в торопочвена смес.

В почва. След подсушаването резниците се засаждат в смес от градинска пръст, пясък и перлит на дълбочина 5-6 см. Отгоре ги покривате с пластмасови бутилки или прозрачен найлонов плик, за да наблюдавате развитието на корените. Би трябвало да се вкоренят в почвата за около 2-3 седмици.

В мъх. Това е непопулярен, но все пак ефективен метод. Резниците се поставят във влажни съдове, пълни с мъх. Вместо в саксия, мъхът може да се изсипе и в обикновена найлонова торбичка, а резникът в нея да се постави на добре осветено място.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес