Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

15 май 2024, 19:44 часа

Маята, без която нямаше да можем да се насладим на богатото разнообразие от тестени изделия на трапезата ни, не е продукт на съвременното общество. Счита се, че още в Древен Египет са познавали и използвали маята, като днес освен в кулинарията тя намира приложение и в бирарията, и във фармацевтиката, и в бюти индустрията – спомнете си бирената мая и ще разберете за какво говорим. И макар свойствата ѝ и ползите от употребата ѝ и за красотата, и за здравето да са толкова значими, че да си заслужава да им отделим цяла отделна статия, днес ще си поговорим за една по-различна употреба на маята – тази в градината. 

Щом маята доставя енергия, хранителни вещества, ценни минерали на телата ни, не би трябвало да ни учудва, че тя намира приложение и за подхранване на посеви като например е идеален избор за доматите. Да подсилим доматите с мая, е лесна задача, ако имаме познания по темата – кога, как и защо се използва маята за вкусните доматите в градината ни, които очакваме с нетърпение да родят богата реколта, за да се насладим на свежи, ароматни летни салати със зеленчуци, които имат вкус, а не такъв, силно наподобяващ пластмаса.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Кога да подсилим доматите с мая?

Маята е жив продукт – тя съдържа дрожди и с нея трябва да се работи внимателно, за да не бъдат унищожени, което значително ще намали ползите ѝ. Може да подсилим доматите с мая, когато:

  • Искаме да ускорим растежа, да улесним цъфтежа и увеличим плододаването, тоест полезна е на много етапи от развитието на доматите.Когато се стремим да подобрим добива и да се радваме на по-богата реколта.
  • Когато доматите са застрашени от някои заболявания като т.нар. картофена мая – фитофтора, заплашваща да унищожи доматите само за няколко дни. Болестта се  причинява от род гъбоподобни протисти със същото име и е сред най-опасните за доматите, тъй като само за няколко дни съсипва дълги месеци труд и унищожава реколтата. Ще познаете опасната болест по черните петна върху плода, петната върху листата, които ще опадат, почерняването на стъблата на доматите. Най-неприятното и песимистично звучащо е, че въпреки наличието на пазара на модерни и силни препарати, специално предназначени за борбата с това заболяване, фитофтората унищожава годишно между 30 и цели 70% от реколтата от картофи и домати. Ето защо е важна превенцията и да не се допуска поява на заболяването, а това лесно може да се гарантира с помощта на мая. Да подсилим доматите с мая в този случаи е не просто икономия, или еко решение да се погрижим за тях, а средство за предпазване от заболяване, тоест гарантиране на реколтата.

Много градинари сочат маята като едно от най-добрите средства за подхранване на доматите, което е изгодно, еко, безвредно, лесно за прилагане. Трябва естествено да знаете как точно да я прилагате, ако се колебаете как да подсилим доматите с мая.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

Как се приготвя маята за доматите?

Освен защо и кога се прилага мая за подсилване на доматите, не по-малко важен въпрос е как се приготвя тази мая правилно, така че доматите да се възползват от всички ползи за здравето и реколтата, които предоставя. За приготвянето на магията, с която да подсилим доматите, са ни нужни:

  • голям съд, около 3 литра, възможно е да използвате например трилитрова бутилка,
  • 2-5 литра вода без хлор, дъждовната е идеална за целта,
  • мая, разбира се – 100 гр. са достатъчни,
  • топла вода, но до 38 градуса, не повече, тъй като маята е богата на дрожди, ценни при грижата за доматите, лековити и незаменими, които ще загинат в гореща вода.

Всички тези съставки трябва да се смесят и съдът да се покрие, като ако се нуждаете от различно количество – може да промените грамажите на съставките пропорционално. Имайте предвид, че мята шупва, когато престои, което налага да се работи с внимание и да се избере по-голям съд. А шупне ли маята, разтворът е готов и може да разредите чаша от него с  10 литра вода. Така получения разтвор ще ви стигне за 10 корена домати – по литър на корен, като се полива само върху почвата, без да се мокрят листата,.

Маята е едно от чудесата по отношение на доматите – подхранва, предпазва от болести, икономично е и лесно за употреба, не я пренебрегвайте в грижата за доматите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес