Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краставиците ще дават плодове цяло лято, ако правите това веднъж на 10 дни

11 юни 2024, 09:52 часа

Юни е времето, в което трябва да започне торенето на краставици. Ако веднъж на 10 дни прилагате един тор, реколтата ще ви радва с плодове през цялото лято.

Торът, с който трябва да торите краставиците веднъж на 10 дни 

За приготвянето му ще ви трябват градински плевели. Най-добре е да си набавите глухарчета и коприва – те правят запарката по-питателна. Напълнете до половина 20-литрова кофа с тези плевели. Притиснете ги плътно. След това залейте с вода до горе и добавете гранулиран сух оборски или птичи тор. Необходими са ви десет супени лъжици сухи гранули. След това оставете разтвора да ферментира - това ще отнеме от 5 до 7 дни. Два знака ще показват края на процеса: торът ще се разпени и ще започне да излъчва характерни, не много приятни „аромати“.

Съставката, която ще ви избави от болестите по краставиците

Разредете 1 литър от готовата смес с 10 литра вода и след това полейте краставиците в корена (1-2 литра).

Грижа за краставиците през юни

За краставиците през юни правилният режим на поливане е изключително важен. Насажденията трябва да се поливат 2-3 пъти седмично, като в никакъв случай почвата не трябва да се оставя да изсъхва. Когато започне цъфтежът, поливането се спира за няколко дни, за да могат растенията да цъфтят добре. След това, докато плодовете се образуват и растат, честотата на поливане и количеството вода постепенно се увеличават.

Добър тор за краставици през юни е пепелта. Почвата на билото трябва да се напоява с инфузия на пепел 2 пъти месечно, а самите растения трябва периодично да се пръскат с инфузия на карбамид (1 чаена лъжичка на 10 литра вода). Последната мярка, освен за добър растеж на здрави листа, помага и срещу паяжинообразуващи акари.

В оранжерията най-малко веднъж седмично трябва да завъртите растенията и да прищипвате страничните издънки.

В лехите с краставици е необходимо разсадът да се изтъни, като най-големият от тях се остави на разстояние не по-малко от 15 см един от друг. В този случай браздите се мулчират с плодородна почва, тъй като разкопаването им не се препоръчва поради близостта на кореновата система на тази култура до повърхността на почвата.

Когато се появят 5-6 листа (без да се броят котиледоните), опитни градинари прищипват върховете на растенията. Това ускорява появата и растежа на страничните леторасти, които имат значително повече женски цветове от основния летораст.

Растенията обикновено не се поливат по това време; временното изсушаване на почвата насърчава образуването на плодове.

Торене на краставиците с пепел - 4 бабини рецепти

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес