Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С каква вода се поливат краставиците?

16 май 2024, 10:11 часа

Без редовно и правилно поливане на краставиците едва ли има градинар, който ще успее да получи добра реколта от тази градинска култура. Препоръчително е да поливате растението веднъж на два дни.

Важна е не само честотата на процедурата. От голямо значение е и температурата на водата, с която се полива този зеленчук.

Много градинари поливат насажденията с твърде студена вода, забравяйки (или изобщо не знаейки), че това не трябва да се прави.

С каква вода да поливате краставиците?

Течността трябва да е топла. Ако пренебрегнее тази препоръка рискът от проблеми с развитието на градинските култури се увеличава значително. Възможна е поява на опасни заболявания.

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

За да избегнете подобни проблеми, краставиците трябва да се поливат с топла вода, взета от буре или друг съд, който се намира на място, изложено на пряка слънчева светлина.

В студените дни температурата на такава течност ще падне, така че ще трябва да се разреди с гореща вода преди употреба.

Преди да започнат да цъфтят краставиците обикновено е достатъчно да се поливат два пъти седмично с 4-5 литра вода на 1 кв.м, но трябва да се вземат предвид валежите. Ако е имало продължителен дъжд, можете да пропуснете поливането.

В процеса на растеж поливането трябва да се осъществява веднъж на всеки пет дни, като се използва същият обем вода. Когато се появят плодовете и преди края на активното прибиране на реколтата, честотата на поливане трябва да се увеличи до три пъти седмично, а разходът на вода да се увеличи до 8-12 литра на 1 кв.м.

От средата на август до края на сезона трябва да се полива през 10 дни, като се използват 7-8 литра вода на 1 кв.м.

Поради по-високата температура на въздуха в оранжерията, храстите трябва да се поливат по-често, но с по-малки порции вода. Преди цъфтежа краставиците се поливат веднъж на ден при слънчево време, като на 1 кв.м се използват 3-5 литра вода. Когато растенията растат, поливането се увеличава, ако е необходимо. При по-хладно и облачно време оранжерията не се нагрява толкова много, така че поливането трябва да се извършва по-рядко. Важно е да се следи влажността на почвата и да се разрохкват или мулчират лехите, за да се избегне образуването на кора на повърхността на почвата.

Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес