Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

20 май 2024, 14:30 часа

За да получите добра реколта от домати, трябва не само да се грижите за тях, но и да ги торите по правилния начин. За доматите трябва да се използват такива торове, които ще задоволят нуждите им в определен период на развитие.

Експертите съветват торенето им да се извършва веднъж на две седмици, дори и при най-бедната почва. За целия период на плододаване доматите трябва да се торят максимум 4 пъти, но също така е важно и торенето им веднага след засаждането. 

Как се торят домати

Ако отглеждате домати за първи път, тогава преди торене трябва да обърнете внимание на външния вид на храстите. Ако разсадът има нормален вид, листата са зелени и растат нормално, тогава растението може да не изпитва недостиг на хранителни вещества. Но някои отклонения във външния вид могат да показват липса на торове.

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Усукването и изсветляване на листата, малки плодове и забавяне на растежа сигнализират за липса на азот. Ако листата са лилави, извиват се и растежът на доматите е стопиран, това издава липса на фосфор.

Малки и набръчкани листа с жълт цвят показват липса на калий. Но при всякакви условия доматите се нуждаят от азот по време на растежа и от калий и фосфор по време на цъфтежа и плододаването.

Доматите трябва да се наторят 2 седмици след засаждането.

Най-добрите торове за домати след засаждане

След засаждането не е необходимо доматите да се торят веднага. Градинарите с опит препоръчват първото поливане да е 7-10 дни след засаждане. Ако не третират растението в началото, то ще се адаптира по-бързо и ще започне да пуска корени активно.

Първото подхранване трябва да започне не по-рано от 14 дни след засаждането. Градинарите с опит препоръчват използването на някой от следните ефективни торове:

  • Нитроамофоска - за 10-15 храста е необходима една кофа вода с 1 супена лъжица тор.
  • Друг тор - смесете 15 грама поташ, 25 грама азот и 40 грама фосфатни торове в кофа с вода. Излейте по 600-700 милиграма от този разтвор на храст.

Можете също да използвате биоалтернатива на минералните торове:

  • Тор от плевели коприва, глухарче. Напълнете кофа с нарязани растения до една трета, напълнете с вода и покрийте с капак. Оставете за 10 дни и след ферментацията разредете с вода в съотношение 1:10.
  • Пилешки тор - разредете с вода в съотношение 1:10.

Тези народни средства могат да се използват заедно с минерални торове за подобряване на резултата. Ако растежът на доматите спре, торенето може да се извърши след 2 седмици.

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес