Бачковският манастир ще възобнови дейността на детския лагер

4327
Бачковският манастир ще възобнови дейността на детския лагер
Снимка: Димитър Руйков

Бачковският манастир ще възобнови дейността на детския лагер край село Бачково, за да може там да се провеждат занимания по религия. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив архимандрит Симон, игумен на Бачковската обител. По думите му, за да може лагерът да се използва, той трябва да се ремонтира, поне частично, за да може целогодишно деца, които изучават религия, да идват и да лагеруват напълно безплатно за сметка на Бачковския манастир.

„Лагерът не е функционирал от 1995 година, когато са регистрирани последните смени. Поради тази причина сега го ползваме като скаутски лагер, защото не иска специални приготовления от наша страна. В момента лагеруват на палатки 70 души, като в началото на август се очаква втора група скаути – около 60 души. Имаме уговорка и разбирателство с организаторите на този лагер, че евентуално догодина той ще започне още от 1 юни и ще продължи до 1 септември“, каза още отец Симон.

Архимандрит Дионисий може да стане монах в Бачковския манастир

Архимандрит Дионисий, който предизвика сериозно брожение не само в църковните среди с решението си да организира заря за Великден, може...

Игуменът посочи, че идеята на монашеското братство е лагерът да изпълнява чисто църковни функции и заниманията да не се провеждат в манастира, защото става въпрос за малки деца. „Те са деца и имат енергия, искат свобода. Целта ни е в детския лагер да се провеждат часовете по вероучение през деня, но и децата да могат да играят, а не да бъдат ограничавани. Тук ще почиват деца, които желаят да изучават религия или вече са в неделни училища, каквито функционират почти във всички епархии в страната“, коментира архимандрит Симон. Той посочи, че частичните ремонти по сградите на лагера и осигуряването на подходящи условия трябва да се извършат в месеците от септември до ноември, докато позволява времето.

„Ако не успеем, имаме идея за поставянето на дървени бунгала, за да може през следващата година децата вече да могат да използват базата по предназначение и заниманията да протичат в нормални условия. Все пак лагерът попада в защитена горска територия и всичко, което се прави трябва да бъде съобразено с изискванията на Министерството на околната среда и водите. Пък и ремонт на помещенията може да се извърши едва след като Министерският съвет прехвърли собствеността на сградите към манастира“, обясни отец Симон. По думите му преди 12 години с решение на правителството сградите и земята на пионерския лагер са включени в активите на държавното дружество „Ученически отдих и спорт“ при неговото учредяване и базата е преименувана на „Бачково“.

„Въпреки това до днес тя не е използвана по предназначение и се руши. Имаше спор с Община Асеновград за собствеността, но той приключи в наша полза, без право на обжалване. Решението на ВКС е окончателно“, добави игуменът на Бачковския манастир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини