Добри граждани в Бургас и Русе спасиха възрастни хора от телефонни измамници

2759
Добри граждани в Бургас и Русе спасиха възрастни хора от телефонни измамници

Бдителен шофьор на таксиметров автомобил в Бургас помогна за предотвратяване на телефонна измама, при която 85-годишна пенсионерка е била подведена да предаде над 2200 лева.

Към 23:20 часа снощи (30 март) в бургаското Първо РУ 60-годишен бургазлия, таксиметров шофьор, съобщил, че вероятно е въвлечен в телефонна измама. Той обяснил, че бил изпратен на адрес в к-с "Славейков" да вземе плик от възрастна жена. Уточнил, че поръчката получил два часа по-рано от мъж, който возил предишния ден с таксито. Когато позвънил, той съобщил на шофьора, че възрастната жена ще му предаде документи. Таксиметровият водач взел плика близо до жилищен блок в комплекса и, пътувайки към центъра, се усъмнил, че пенсионерката е станала жертва на телефонни измамници. Отишъл директно в Първо РУ, където пликът е отворен и в него е намерена сумата от 2210 лева. Установена е самоличността на възрастната жена, днес парите ще й бъдат възстановени.

МВР със съвети срещу телефонните измами

Телефонните измамници стават все по-изобретателни. При основните схеми, жертвите са предимно възрастни хора, като се наблюдава покачван...

По случая е образувано досъдебно производство. Работата на разследващите продължава.

При втория случай бдителни съседи на възрастна жена от Русе успяха да я предпазят от измама. Вчера вечерта (30 март), около 20:15 часа, в полицията постъпил сигнал, че в блок на ул. "Цар Асен" граждани са задържали мъж при опит за телефонна измама. Към 18 часа, 80-годишна жена, която живее на адреса, получила обаждане от непознат мъж на домашния си телефон. Той се представил като лекар от Спешна помощ и казал, че синът й е пострадал с 30% изгаряния от електрически ток. По думите му, предстои да му бъде извършена спешна операция, за която трябват 12 000 лева. Русенката събрала 1000 лева и докато разговаряла по телефона с "доктора", пред тях дошъл непознат мъж. Според указанията жената предала парите на пратеника. Бдителни съседи са станали свидетели на предаването на сумата, накарали мъжа да ги върне и са сигнализирали в полицията. След сигнала на тел. 112 дошлият на място полицейски екип установил, че мъжът, на когото 80-годишната жена е предала парите, е 72-годишен русенец. Пред служителите на реда той обяснил, че е изпратен от работодателя си, с когото се свързал предишния ден по обява за куриери, разлепена на бул. "Цар Освободител" в Русе. По случая е започнало разследване. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини