Николай Овчаров: Десетки сгради от различни периоди се показаха на Перперикон

20111
Николай Овчаров: Десетки сгради от различни периоди се показаха на Перперикон

Приключи първият месец от разкопките на Перперикон през тази година. Това каза археологът проф. Николай Овчаров, предаде Фокус.

„Кампанията започна на 17 юни и вече имаме една великолепна архитектура, която, естествено, не мога да покажа в София. Говорим за десетки сгради, които се показаха през последните дни от различни периоди, от Средновековието, от римския период. Очертава се едно великолепно градоустройство в северната част на Перперикон, както и много богати находки материали”, каза проф. Овчаров.

Започват новите разкопки на Перперикон

В понеделник започва новият сезон за разкопките на Перперикон. Това каза археологът проф. Николай Овчаров, предаде БГНЕС. Те ще прод...

Той отбеляза, че става дума за четири пръстена, два от които сребърни и два бронзови. „Особено интересен е един пръстен, вероятно от XIII в., на който има кръстовиден монограм с букви, формиращи име и титла на човек, което още не сме разчели, защото буквално преди дни излезе този пръстен”, каза още проф. Овчаров. Той отбеляза, че ще бъдат показани няколко от многобройните сребърни монети от XIII и XIV век.

„Много интересен и любопитен е костният мундщук за музикален инструмент. Много рядък паметник, който е богато украсен с резба върху костта. Това са само част от находките”, каза още проф. Овчаров. Той посочи, че има още десетки керамични съдове, които се появяват в хранилищата от XIII и XIV век – пластът, в който в момента се намират археолозите. Тук има и един много странен пожар, който е нанесъл доста поражения на града през 13 век. Свързваме с колегите този пожар с превземането на Перперикон през 1254 година от българите – една обсада, която досега беше описана в изворите, но не беше хваната по археологически път. Говорим за една акция, която българският цар Константин Асен - Тих прави през 1254 година – да отвоюва загубените преди южни части на царството”, каза още Овчаров.

Той ще представи резултатите от разкопките на Перперикон през първия месец по време на пресконференция днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини