Община Сатовча кандидатства за Гинес

52679
Община Сатовча кандидатства за Гинес

Община Сатовча е на път да представи страната ни в Книгата за рекордите на Гинес. И това не е шега. Ръководството на югозападната община е взело решение да кандидатства за вписване на рекорд за най-много чешми. Справка показва, че на територията на 14-те села в нея има построени 720 чешми, предаде Ерол Емилов, кореспондент от Благоевград.

Чешмите са заснети, описани и разделени в 14 албума – по един за всяко едно село от общината. Снимковият материал е изпратен в централата на Гинес в Лондон. Очаква се комисия да дойде и да провери на място дали кандидатурата е коректно подадена.

Полковник Мяу - котаракът с най-дълга козина в света

Хималайско-персийска кръстоска - Полковник Мяу, е обявен официално за котарака с най-дългата козина в света, съобщи в. "Дейли мейл". Лю...

„Това е един стар обичай сред мюсюлманите. Когато техен близък почине те веднага изработват чешма в негова памет. Така си печелят „себап“ (възнаграждение за извършено добро). По този начин децата увековечават паметта на своите родители“, обясни кметът на Сатовча Арбен Мименов. Той допълни, че около някои от тях са изградени беседки, има и пейки и навеси. През уикенда много от жителите на родопската община си правят пикник или празненство край чешмите.

Управникът на Сатовча обясни още, че необходимо условие преди да започне строежът на едно такова съоражение трябва да се намери чиста изворна вода. По-старите жители на общината знаят как да „хванат“ тази вода, за да не се смеси с т.нар. „дива вода“ (от дъждове и дерета). А след това тя трябва да се каптира.

Чешмите - обичаи и вярвания

Местните хора казват, че чешма може да се направи и за жив човек. В този случай тя се прави за негово здраве и благополучие. Интересното за тях е, че нямат собственост. Няма нужда някой да запазва дадена чешма за определен ден. Просто трябва да отиде първи при нея. Така автоматично я запазва за себе си през целия ден. Дори човекът, който я е направил няма право да я ползва, ако преди него друг е дошъл в изградения кът.

Nissan Patrol влезе в Книгата на рекордите Гинес

Nissan Patrol Challenge достигна до големия си финал вчера, когато бе записан нов рекорд за Книгата Гинес, постигнат от неудържимия Гер...

С някои от красивите здания са свързани и много стари традиции. Например т.нар. Крачилова чешма в село Кочан е била мястото, където младите момчета и момичета са се срещали. По-късно в селото е прокарана ВиК мрежа, което наложило изместването на чешмите извън него.

Интерес представлява и чешмата в местността „Комитски бунар“, край село Плетена. Освен, че тя е най-стара в общината, е известна и с това, че там са се срещали видният деец на ВМРО Иван (Ванчо) Михайлов и неговата съпруга Менча Кърничева, разказа местният краевед Кирил Караколев и допълни, че 64 от чешмите в Сатовча и района около нея са построени от един човек. Това е Асан Дзайнелов. Хората си го спомнят като човек, който никога не е стоял без работа. „Освободи ли се от ангажиментите си,  веднага започваше строеж на нова“, разказа още Кирил Караколев. Той обаче се споминал преди 10 години.

Условията за рекорда

За да бъде вписан рекордът е необходимо общината да заплати такса за участие от 4500 паунда. След това в рамките на един месец трябва да дойде комисията, обясни завеждащата отдел „Туризъм“ към общината Емилия Кастаманова. Средствата вече се събират благодарение на дарения от жителите в сатовчанско. Общинската администрация пък ще търси други начини за по-бързото събиране на необходимата сума.

Шестметрово шоколадово яйце кандидатства за Гинес

Великденско яйце, високо шест метра и направено изцяло от шоколад, деца от Аржентина, болни от тризомия, и сладкари, има амбицията да в...

През 2012 година за първи път се проведе и Празник на чешмата в Община Сатовча. Идеята е той да стане ежегоден и да се отбелязва всяка година в първата събота на месец юли. Очакванията са тогава много жители на общината, които живеят извън нейните предели да се връщат по родните си места и да отпразнуват срещата си с близки и роднини сред природата. Край много от чешмите има направени барбекюта и пещи, където хората могат да си приготвят трапезата за закуската на тревата. Имат и възможност да завъртят някое чеверме. Като на истински празник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини