Пазим редки птици с пари от ЕС

7585
Пазим редки птици с пари от ЕС

Язовирите „Овчарица” и „Жребчево” да бъдат съхранени като убежища на уникално биоразнообразие. Това е голямата цел на стартиралия европроект за изработване на планове за цялостно управление на двете защитени зони по европейската екологична мрежа Натура 2000, предаде Стандарт нюз.

Финансирането, общо 418 хил. лв, 316 хил. в от тях безвъзмездна помощ, се осигурява от европейския фонд за регионално развитие. Проектът ще бъде реализиран от старозагорското сдружение „Зелени Балкани” в партньорство в регионалната инспекция по опазване на околната среда.

Според специалистите в двата големи язовира „Овчарица” и „Жребчево” зимуват и гнездят над общо 111 редки и защитени видове птици. Работата по определяне местообитанията на най-ценните и най-застрашени пернати и неблагоприятните фактори, които ги застрашават, проучванията за състава и хранителната среда на водоемите, както и определянето на по-строгите режими за опазване на уникалната флора и фауна в тях, вече е стартирала.

Конкретните планове за управление на двете защитени зони трябва да бъдат готови до края на идната година и приети след обществено обсъждане с местните жители и пряко заинтересованите държавни компании, арендатори, наематели и други частни стопани.

Редактор: Десислава Ушатова

Добавиха още 25 000 km2 към "Натура 2000"

Близо 25 000 km2 ценни естествени площи бяха добавени към „Натура 2000“. Тази мрежа от защитени територии е основният инстр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини