Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зара, която направи село Равно поле един шедьовър (СНИМКИ)

21 декември 2021, 08:15 часа • 30931 прочитания

Зара Минчева от село Равно поле прави автобусните спирки приветливи и красиви. Тя е от хората, които правят света около нас по-красив. Всичко за нея започва като хоби – тя изрисувала първата си автобусна спирка в селото. След това нещата се преобръщат и започват да валят поръчки, защото е забелязана от много хора.

Жителите на селото се радват на сътворената от Зара красота и я пазят. Свързахме се с нея, за да разберем малко повече за нейното красиво творческо начинание. Ето какво ни сподели тя:

Здравей, Зара.Коя е първата автобусна спирка, която изрисува ?

Здравейте, благодаря Ви за поканата. Първата спирка, която направих, беше в центъра на Равно поле. Видях подобна спирка в едно село и много ми хареса. Хрумна ми да предложа на кмета ни, г-н Григор Господинов, да направим една спирка и да видим как ще се получи. Направих спирката и доста се хареса от хората. Беше качена в “Забелязано в София" и за един ден събра много харесвания и коментари. Дори я даваха по националните телевизии.

 

Какво те провокира да започнеш да рисуваш автобусни спирки ?

Обичам да рисувам и когато имам подкрепа от кметството (с материали), мога да си позволя да направя повече интересни неща. Благодаря на кмета, че повярва в мен и ми се довери да направим нещо красиво. И когато хората го оценяват, ме прави щастлива. Бих искала да бъде по-цветно, за да създавам позитивно настроение в хората.

 

Какво рисуваш най-често? Какво те вдъхновява?

Най-често обичам да рисувам анимационни герои. Може би защото докато беше малка моята дъщеря, ѝ беше интересно. Бях изрисувала всички врати в двора на дома ни. Вдъхновява ме реакцията на хората и децата, като видят изкуството ми. Прави ме щастлива, когато го видят и харесат.

 

Освен рисуване на спирки какво още си направила в рамките на общината ?

В един парк и на детски площадки съм нарисувала забавни детски игри с анимационни герои. На някой стени в селото съм нарисувала българска бродерия. В училищния двор също съм рисувала. За различни празници правя тематична украса на центъра в Равно поле, да се почувства настроението на самия празник.

 

Всъщност рисуването твое хоби ли е или професия, имайки предвид таланта, който имаш?

Рисуването не ми е професия, макар че ще е супер, ако това стане. Хоби ми е. Завършила съм “51 СОУ” в гр.София с графика и живопис. От малка много обичам да рисувам.

 

Жителите на града пазят ли тези красоти , които твориш? Случвало ли се е вандали да разрушат част от труда ти ?

Да може да се каже, че до момента пазят. Сега на последната спирка, която направих, имаше някой счупени неща, не знам дали са вандали или е станало случайно.

Какви са отзивите на хората от града за това , което правиш?

Хората много ми се радват, поздравяват ме и ме подкрепят. Това ме кара да се чувствам горда и удоволетворена от това, което правя.

 

Какви са следващите ти идеи за разкрасяване на село Равно поле?

Имам доста идеи и смятам, че ще бъдат интересни и както винаги - нестандартни. Предпочитам да ги запазя в тайна и когато станат готови, ще разберете.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес