Акад. Петрунов: Ако оставим епидемията, без да я ограничим, 21 хиляди души могат да умрат

6921
Акад. Петрунов: Ако оставим епидемията, без да я ограничим, 21 хиляди души могат да умрат
Снимка: БНР

За съжаление лятото няма да спре коронавируса, категоричен беше имунологът  академик Богдан Петрунов пред Нова тв.

От 30 декември до снощи развитието на COVID-19 в Европа: след пика март – април има слизане надолу около средата на май, когато се разхлабиха всички мерки и сега всичко тръгва нагоре. Епидемията си минава своя ход. Не по-малко от 70% от хората трябва да се инфектират, не да се разболеят, и чак тогава ще изгасне тя, обясни той.

Директорът на "Пирогов" иска затваряне на нощните заведения, ако коронавирусът настъпва

От днес, 29 юни, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов отново е на работа, след като беше под карантина заради контакт с потвърдено...

В началото на епидемията 1 човек заразяваше 2 до 4ма души. После беше спаднал показателят под 1 - 0,085. Сега е 1,1 – 1,2 - но очевидно епидемията си продължава пътя, подчерта имунологът.

Правят се биостатистики - математическо моделиране на процесите. Не по-малко от 70-80 на 100 от хората ще бъдат заразени. За размерите на България това означава над 4 млн. души. Не повече от 15% ще боледуват - което са около 720 000 души. Според естествения ход на епидемията - 2-3% от тях ще починат в следствие на усложнения след коронавирус. Това са 21 хиляди души - смъртност. Сметките направиха водещият Виктор Николаев и академикът, който подчерта, че този план е "ако оставим епидемията без да я ограничим", каза той.

40% от болничните легла са заети в момента. Нищо чудно есента болниците да не успеят да поемат пациентите с коронавирус и отделно с грип, който очакваме. Това е сериозно предизвикателство. "Идването на грипа е неизбежно – декември, януари, няма значение. Той ще се наложи върху коронавируса. Може да се окаже грамадно изпитание за здравната система. В този смисъл това, което направи щаба е правилно, аз ги подкрепям, не виждам какво друго можеше да направи", каза Петрунов.

Преди дни беше потвърдено отново, че между 1300 и 1700 души умират годишно в България от пневмонии. Между 38 000 и 109 000 са хоспитализирани по тази причина в болници всяка година. Това показва справка на здравните власти за броя хоспитализирани и починали от пневмония в периода от 2007 до 2017 година, цитирана от Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум”, който коментира пред "Дарик радио". Най-тежки за посочения период се очертават годините 2008 и 2009. През първата, хоспитализирани в болници, вследствие на пневмония, са 102 013 души, а през втората – 108 919. Починалите през въпросните две години са съответно – 1768 души и 1559 за 2009 година. За сравнение, досега от коронавирус са починали 219 души.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 юни

Под 100 случая на коронавирус за деня в България, с по-малко тестове плюс картината по света

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България намаля значително, но и броят на тестовете е по-малък от обичайното – защо...

По-опасно е дифузното разпространение на болестта сега, защото клъстерното дава възможност за ограничаване на едно място – с конкретни заградителни мерки. Аз мисля, че вече в България с огнища на по 100 км едно от друго отдавна сме излезли от клъстерното разпространение. При дифузно разпространение не можеш да държиш под контрол епидемията, особено при неспазване на мерките. Никой не ходи с маски на обществени места. Мачове, рождени дни. Две партии се събраха – това е абсолютно недопустимо – това води до разширяване на епидемията. Тя няма как да е под контрол, когато ние не искаме да е под контрол, каза още академикът.

Честно казано най-малко искам да бъда на мястото на правителството, да прецениш какво да предприемеш в тази ситуация. Президентът на Бразилия го каза най-добре: "По-добре да умрем от коронавирус, отколкото от глад" т.е. колосален е проблемът къде е балансът, каза акад. Петрунов.

"При нас надделяха икономическите мерки и нужди. За съжаление натискът е много голям от обществото. Аз бях и против отварянето на детските градини", обяви имунологът и добави: "Гаф е да се пускат стадионите – не трябваше да се пускат. Мисля, че с нощните заведения, дискотеките, в никакъв случай не трябваше да се случва. Ресторантите, хотелите.- нямаше как. Но спокойно можеше да минем без публиката на мачовете и нощните заведения."

Проф. Ива Христова: Няма втора вълна, епидемията е под контрол

Основното решаване на проблема, ще бъде създаването на колективния имунитет. За съжаление, той се създава много бавно. Бургас и Пловдив показа много малки количества все още. Такова проучване беше направено по-голямо в Женева - там показа имунитет у не повече от 8-10 % от хората, каза академикът.

На какво се дължи високият процент смъртност от коронавирус в Белгия?

Белгия е най-засегнатата в света страна, когато става въпрос за смъртността от коронавирус. Този процент, за разлика от общия брой на з...

Ваксината няма да е панацея в никакъв случай. До 1 година ще има наистина ваксина. Сега има най-малко 120 предложения за ваксина. Фактът е такъв, че ваксината ще я има края на 2021 или по-догодина. Засега обаче разчитаме на Т-клетъчния имунитет и груповия инмунитет, а сега никой не може да каже какъв ще е характерът на имунитета, който се създава от тази ваксина. Т.е. есента ние можем да разчитаме на едно усилване на пандемията, обясни имунологът.

За мен е задължително да се носи маска в банка, транспорт, аптека, болница, обществените места. Виждам единствено в метрото спазване на маските, в тролей и трамвай не е така. Обществени места, банки не го виждам. Не е достатъчен контролът. Няма друг път. Постоянна дезинфекция, маски и дистанция, подчерта акад. Петрунов.

"То и това ще мине, каза на финала Виктор Николаев - въпросът е с нас или без нас".

"Нали знаете, кои са трите "Б": без маска, без дезинфекция, без дистанция и четвъртото - без контрол. Не трябва да го допускаме", подчерта академикът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване