Проф. Ива Христова: Няма втора вълна, епидемията е под контрол

3502
Проф. Ива Христова: Няма втора вълна, епидемията е под контрол
Снимка: Getty Images/Guliver

Епидемията все още е под контрол. Увеличение на заболелите от коронавирус има, но то се наблюдава не само в нашата страна, а и в съседни държави. Има няколко големи огнища в други страни – Индия САЩ. За нашата страна този нови брой случаи не е много голям. Това каза пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

В никакъв случай не може да се говори за втора вълна на COVID-19. Нормално е кривата да има известен вълнообразен характер. По-скоро се намираме в пик, после ще има понижение. Втора вълна очакваме да има през есента-зимата, след по-значително намаление на случаите през лятото, посочи професорът.

Болницата във Велинград с колективна оставка заради коронавируса

Лекарите от болницата във Велинград подоха колективна оставка, заради правилата на теория и условията на практика за лечение на болни о...

Все още е клъстерно разпространението, но с известно преминаване в дифузно разпространение. Това наложи известно затягане на мерките. Въпрос на време е да се види доколко тези мерки ще сработят, за да се предприемат евентуално и други мерки, заяви тя.

Едно е да прекараме безсипмтомно болестта, друго е да заразяваме. Но категорично е така -  безсиомптомните не заразяват повече, подчерта проф. Христова. Безсимптомното носителство на вируса е свързано с добра имунна система. Имунната система е по-силна при децата, при младите хора, при хората без съпътстващи заболявания т.е. тя е толкова силна в тях, че вирусът не може да надвие над имунната система и да ни разболее. В същото време това да заразяваш други е въпрос на отделяне на вирусни секреции или т.нар. вирусен товар при някои е нисък, при други висок, коментира зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вирусът бавно, но славно намалява своята вирулентност. Промени се и начинът на търсене, научихме се да търсим заразените. Вирусът не е станал по-агресивен, има мутации – едната е по-вирулентна, другата- не толкова. Но няма данни да мутира в по-смъртоносен вид, подчерта тя.

Как се образува цитокиновата буря? Когато имаме заразяване с вируса започва размножаване на вируса. Усложненията и симптомите се дължат основно на неговото присъствие в организма. След този стадий, ако вирусът остане по-силен следва отделяне на т.нар. цитокини, които в опита си да спрат вируса реагират твърде силно и увреждат белия дроб и почти всички вътрешни органи. Те причиняват и тази склонност от тромбози и на практика този чрезмерен имунен отговор нанася щетите на организма, това е цитокиновата буря. И тука вече се разработват моноклонални антитела срещу тези цитокини, за да се спре патогенното им действие. Дексаметазонът е именно кортикостероид, който цели да стабилизира цитокините, обясни експерта.

България с доста повече случаи на коронавирус за 24 часа от Франция, САЩ и Бразилия пак с черни рекорди

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България пак е много сериозен – третото най-високо като абсолютна стойност, откакто...

Бъдещето в лечението е чрез изучаване на всеки конкретен стадий. Комплексно ще бъде лечението няма да бъде с едно хапче, защото трябва да сме адекватни на съответния етап – лечението не може да се даде рано или късно, подчерта тя.

Груповият имунитет "бавно, но славно се покачва". При всички случаи вървим към някаква степен на групов имунитет и с времето тя ще нараства, коментира тя.

Твърде възможно е коронавируса да е сезонна инфекция. Има още 3-4 вида други коронавируси, които си причиняват есен – зима инфекици. САРС и МЕРС – за тях вече не се говори – случаите са единични. Тези 4 коронавируса саа много по-леки и са останали като сезонна инфекция. Натам отиват нещата и с новия коронавирус, предвиди професорът.

Ваксина – изключено е да има есента. Най-рано ще е готова зимата. Много хора ще се въздържат от ваксинация от притеснения дали няма да е опасна. Така че този сезон няма да има ваксиниране. А и за грип ние много малко се ваксинираме. По-скоро е добре да разчитаме на спазване на дистанция и лични предпазни средства, подчерта експертът.

Болница "Св. Анна" спира приема на нови пациенти с коронавирус

На фона на рекордния брой заразени, болници в София вече са изчерпали капацитета си и спират приема на пациенти с коронавирус, съобщи Н...

Доц. Мангъров: Много малък брой от заразените са истински болни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване