Бойко Борисов: Исканията на сестрите са изпълнени (ВИДЕО)

8214
Бойко Борисов: Исканията на сестрите са изпълнени (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет

„Отнасяме се с уважение към исканията на всеки“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в отговор на въпрос за протестните действия на медицински сестри в София през последното денонощие.

„Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало“, коментира премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че има два отговора за протеста на медицинските сестри в зависимост от ситуацията. „Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа - тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното“, каза пред медиите Борисов.

НСО правилно са постъпили. Буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава, е друг. Но, това са български сестри, български майки и съпруги, какво толкова се е случило от това, че са преспали там?! Да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила не е красиво и джентълменско. Но не е и красиво - тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Попитан от журналисти дали случилото се има политически привкус, Борисов отговори: „Е, как да няма?! Нали всичките са учредители на политически партии, движения и то се вижда кой отива при тях. За мен това не е правилно“. Премиерът Борисов напомни, че в една правова държава, в парламентарна република, има избори, а в България те предстоят след година.

По повод реакцията на служителите от НСО към протеста на медицинските сестри, премиерът Борисов каза: „По-добре е така - че не се опитват със сила. Чест им прави и аз няма да ги атакувам“.

Предложил съм ПП ГЕРБ да даде по 10 000 лева на семействата на загиналите работници по време на строителството на АМ Хемус. Няма да върнем хората, но така ще подкрепим близките им и ще покажем, че не ни е безразлично.

Борисов инспектира изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Търговище и Шумен. Очаква се строителството в този район между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“ да е завършено другото лято.

„Като лунен пейзаж е станало, но след месец и половина като минем, това няма да се вижда. Кой каквото иска да прави, ние си гледаме работата, десетилетия после ще го ползват българите“, отбеляза премиерът по време на огледа.

Ананиев: Поведението на сестрите е провокация срещу държавността

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи от Брюксел поведението на медицинските сестри в парламента като „...

„Времето е идеално за строителство. Колко мостове има - един сред друг, един след друг, а на места вече канавки се слагат“, добави Бойко Борисов, с когото на инспекцията бе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Строителите като ни видят се радват, това са заплати, работа“, посочи министър-председателят и акцентира също върху напредъка на други важни за страната инфраструктурни обекта като автомагистрала „Европа“, обходния път на Поморие, Околовръстния път на София в района на „Младост“, пътят Ботевград-Мездра и др.

„Когато се трудиш, и настроението е по-хубаво. Ще е много красиво - овошки, магистрала, красота... Цялото трасе минаваме, разкошна работа“, изтъкна премиерът Борисов. Той подчерта, че новите пътища на България се строят с модерни машини, а археолозите полагат много усилия за запазване и излагане на откритите по време на строителните дейности артефакти.

Вижте още:

НСО: Не е имало насилие над барикадиралите се медицински сестри

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com