Българските данни: Почва ли имунитетът от ваксините срещу тежък Ковид да намалява?

11476
Българските данни: Почва ли имунитетът от ваксините срещу тежък Ковид да намалява?
Снимка: Getty images

Омикрон и появяващите се нови негови генетични линии може да влияят все повече върху имунитета, придобит след ковид ваксина. Това може да се отнася и за следващи варианти, които няма да имат Омикрон като генетичен произход и своеобразен "родител".

Според данните на сайта plusmen, който беше стартиран като инструмент на информационна кампания за ваксинация срещу Ковид в България, 92,6% от приетите в болница с COVID-19 не са ваксинирани, а 97,06% от влезлите в интензивно отделение също не са ваксинирани. Това обаче е статистиката от началото на пандемията до момента на пускане на сайта и обявяване на кампанията (т.е. 21.03.22). А че с времето имунитетът, независимо дали от ваксина или след преболедуване, отслабва, беше показано както с изследвания (например това проучване от Израел), така и с практиката (Омикрон предизвика невиждан като брой нови случаи навсякъде по света, но се оказа по-поносим като тежест на заболяването спрямо предишния доминиращ вариант Делта)

Наш имунолог: Трябва да ни интересува дали КОВИД става по-лека болест, а не дали изчезва

В много голяма степен Т-клетъчният имунитет не е променен при Омикрон. Промяната е 20% спрямо оригиналния вирус от Ухан, а спрямо Делта...

Обобщени от Actualno.com седмични данни от Единния информационен портал поставят въпроса за тенденция на отслабване на имунитета след ваксина. В началото на пандемията въпросът дали имунитетът срещу Ковид може да е доживотен беше широко дискутиран, но вече е пределно ясно, че вирусът може да заразява отново и именно чрез мутациите, които претърпява, тази му способност расте. Омикрон се оказа вариантът, който особено успешно пробива имунната защита – независимо дали ваксинала или на преболедували някой от предишните варианти.

От три седмици насам (тук, тук и тук), процентът на заразените с Ковид ваксинирани на седмична база се движи вече над 30 на сто. Това е притеснително заради факта, че в България са ваксинирани малко над 31% от населението - т.е. излиза, че дали си ваксиниран или не за Омикрон няма никакво значение, един вид "кара наред". За това сигурно допринася и кой кога е ваксиниран - няма точна статистика на заразените с бустер. Но от немалко време насам говоренето за настоящите ваксини не е в смисъл на предотвратяват заболяване, а че шансът да се разболееш тежко или да умреш е много по-малък.

От две седмици насам влезлите в болница ваксинирани вече са над 21% от всички постъпващи в болница. Такъв процент досега не е регистриран. Предишните две седмици пък процентът беше съвсем малко под 20 на сто. Няма точни данни какво е положението с влизащите в интензивно отделение – съответно не е ясно каква е тенденцията там. Не е правена и разбивка по възрастова категория - колко от влизащите на колко години са, нито колко от тях имат придружаващи заболявания и какви. И не се знае колко хора с бустерна доза са влезли в болница.

Друг важен аспект – от четири седмици насам процентът на починалите ваксинирани се увеличи и седи на двуцифрено число, като се движи в рамките на 12-15 процента. Факт е, че като цяло смъртността от Ковид намалява значително – вече умират средно по 19 души на ден, от които 2-3 са ваксинирани. Отделен въпрос е в каква възрастова група са въпросните починали ваксинирани, както и с какви други заболявания (ако имат). Статистиката във формат отворени данни сочи, че между 14 март и 9 април има 1 починал (мъж) на възраст между 17 и 19 години (няма информация дали е бил ваксиниран, както и дали е имал придружаващи заболявания и какви), 3-ма починали на възраст между 20 и 29 години (отново няма информация какъв е бил ваксинационният им статус и здравословното им състояние извън Ковид) и 9 починали на възраст между 40 и 49 години (без информация за ваксинационния им статус и придружаващи болести). Вече във възрастовата група 50 – 59 години починалите са 26, като пак няма данни какъв е ваксинационният им статус и съпътстващи заболявания. Не е ясно и колко са починалите с бустерна доза, да не говорим за разбивка по възраст и придружаващи заболявания. Също така трябва да се има предвид и, че при по-малко общо число (на починали) намалява и изчезва десетичният остатък, което накланя везните към малко по-нисък процент.

Първи данни: Преболедувалите Омикрон са с по-силен имунитет и срещу Делта

Омикрон вариантът на коронавируса SARS-CoV-2 може да измести Делта варианта в йерархията на доминиране поради това, че инфекцията с нов...

Въпреки това обаче тези тенденции трябва да бъдат следени внимателно – поне засега не изглежда, че производителите на ваксини бързат с направата и масовото производство на модифицирани ваксини, специално срещу генетичните линии на Омикрон. "Не виждам ситуацията като драматична", коментира Угур Шахин, основателят на германската компания BioNTech пред германския таблоид "Билд". Той уточни, че компанията му може да разработи нови варианти на ваксината "Комирнати" при поява на нови варианти на коронавируса. И Pfizer, и Moderna правят тестове и проучвания, но е факт, че първите резултати специално на Moderna предизвикват въпроси дали модифицираната за Омикрон ваксина ще е по-добра от оригиналната, макар че говорим за тестове върху животни т.е. при хора може да стане доста по-различно и трябва да се видят резултатите от тестове върху доброволци: Първи данни за Омикрон ваксината на Moderna - добра новина или лоша новина?

Предвид картината досега, остава отворен въпросът кога ще има сезонна ваксинация срещу Ковид, както срещу грип - дотук за четвърта доза от сегашните ваксини има препоръка само за възрастовата група над 80 години.

Изследване: Клетъчният имунитет изглежда по-важен за борба с COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване