Десислава Танева: Имаме запаси за години напред

3250
Десислава Танева: Имаме запаси за години напред
Снимка: БГНЕС

По повод появили се информации в някои медии за повишен интерес към хранителни продукти и струпване на хора в някои магазини, министърт на земеделието Десислава Танева увери, че няма никакви основания за тревога. Преди извънредното заседание на Министерския съвет тя и представители на различни браншове изнесоха данни през журналистите с какви запаси за храни от първа необходимост разполагаме. „Искаме да ви уверим за пореден път, че българските производители на храни са изключително конкурентоспособни, че тяхното производство, без един отрасъл, задоволяват вътрешното потребление като обеми. Имат ресурси от 2 месеца до години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление", каза тя.

„Радвам се, че независимо от трудностите и всичко, което се случва след 2007 година, когато станахме пълноправен член на ЕС, нашата хранителна индустрия расте“, добави тя. Към момента разполагаме с над 1 700 000 т. пшеница, количество, което ще ни стигне за повече от година. Наличностите от царевица са над 2 милиона тона. „С това количество в момента можем да издържим две години. Слънчогледът – един много конкурентен български бизнес, производство на олио, експортно ориентиран, има налична суровина за минимум три месеца, за да произведат олио, а наличните запаси също ще стигнат за повече от година“, категорична бе министър Танева.

Хлебопроизводителите имат запаси за до 2 години, гарантира Мариана Кукушева от асоциацията. „В бранша няма поводи за паника. Има по-голямо търсене на хляб, което е добра новина. Няма производител, който да е притеснен за суровината. България е нетен износител на зърно и имаме изключително качествена пшеница“, допълни тя.

Даниела Дариткова: Мерките изискват преди всичко дисциплина

„От деловодството на парламента е изпратено писмо до всички министри да се представят мерките, които касаят отделните министерств...

Млекопроизводителите не зависят от внос и могат да осигурят млякоиа млечни продукти за много години, заяви Димитър Зоров от бранша.

Дамян Вътов от асоциацията на месопреработвателите заяви, че секторът е достатъчно запасен. „Място за притеснение за изхранването няма, секторът е нормално запасен. Всеки поддържа максималните запаси и психозата не е в полза на никого“, категоричен бе той.

От риболовния бранш също успокоиха всички, че място за притеснения няма. „Секторът е изключително експортно ориентиран, защото всичко е много качествено. Консумацията у нас е малка спрямо ЕС, можем да спрем улова да изхранваме за една година страната с риба. По-скоро проблемът е, че я консумираме само веднъж на ден“, заявиха от бранша.

На пресконференцията стана ясно още, че може да се осигури достатъчно бутилирана вода, както и консервирани храни. 

Обсъждат таван на цените като мярка срещу спекула

Синдикати и работодатели обсъдиха мерки за промени в организацията на работа, както и срещу възможна спекула, след днешното решение да ...

Всички производители обявиха още, че хората не трябва да имат никакво притеснение що се отнася до хигиената. Мери се редовно температурата на служителите, продуктите се пакетират в защитена и асептична среда и потребителите трябва да бъдат спокойни, увериха на пресконференция, водена от министърът на земеделието и храните Десислава Танева. "Вирусът не живее достатъчно дълго, за да може храна да е преносител и заводите да взели всички мерки за биосигурност", гарантира земеделската министърка. Можете да сте сигурни в качеството, добави министър Танева. 

Държавата обаче няма да бъде регулатор на частни оператори, заяви тя в отговор дали ще поевтинеят и храните заради спада в цените на горивата.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com