Имунитет към коронавирус може да имат повече хора от доказаното с тестове

5620
Имунитет към коронавирус може да имат повече хора от доказаното с тестове
Снимка: iStock

Ново проучване на Каролинския медицински институт в Швеция, цитирано от BBC, показва, че имунитет към новия коронавирус може да имат повече хора от доказаното до момента с тестове за антитела. Според данните, хората с отрицателни резултати също може да имат имунитет.

Изследователите от Каролинския медицински институт в Швеция са тествали 200 души както за антитела, така и за Т-клетки. Някои от тях са донори на кръв, докато други са били проследявани като част от групата на първите заразени в Швеция, основно връщащи се от засегнати райони като Северна Италия.

Има или няма имунитет срещу коронавирус - оскъдни отговори

До днес се смяташе, че тестовете за наличието на антитела дават точна информация за хората, преболедували COVID-19. Последните проучван...

Резултатите

На всеки тестван положително за антитела са били открити още двама, които имат специфични Т-клетки. Те именно идентифицират и унищожават заразените с вируса клетки. Това се наблюдава дори при леките или безсимптомни случаи на Covid-19.

Освен това, колкото по-тежко е състоянието на болния, толкова по-високо е нивото на антителата и Т-клетките, които произвежда.

Това може да означава, че по-широка група от хора има по-високо ниво на имунитет към Covid-19, отколкото показват тестовете за антитела. Вероятно тези хора са развили имунен отговор с антитела, но или те са избледнели или не могат да бъдат засечени при текущите тестове. И тези хора би трябвало да са защитени, ако бъдат изложени на вируса отново.

Остава въпросът обаче дали тези клетки само защитават човек или спират предаването на инфекцията на други хора.

Имунитет към COVID-19: Новата класова система, която ще определя света?

Когато разглеждаш обявите на Airbnb за Бруклин, една от тях веднага се хвърля на очите: "Хазяинът има имунитет." Сред снимки на залези,...

Изследванията в България - в Пловдив и Бургас показаха много ниски нива на имунен отговор на коронавирус. Под 1% и в двата района показват изграден имунитет. В същото време академик Богдан Петрунов цитира изследване в Женева, което показало не повече от 8-10% открит имунитет в хората. Но според него в момента основната надежда е не във ваксината, а именно в изграждането на имунитет.

Проф. Дани Алтман от Imperial College London, определи изследването като “силно, впечатляващо и задълбочено“. Според него проучването допълва нарастващия брой доказателства, че самото тестване на антитела подценява имунитета.

Бивш говорител на ЦИК: Вече сме пети в Европа по разпространение на коронавируса

Колективен имунитет

Това не е задължително да ни доближи до колективния имунитет, според доц. Маркъс Бъгърт, един от авторите на изследването.

Изглежда има необясним все още имунитет срещу COVID-19 при мнозинството хора

Възможно ли е мнозинството от хора по света да има имунитет срещу COVID-19 дори и без да са го прекарали? Тази вероятност почва все по-...

Нужни са повече анализи, за да се разбере дали тези Т-клетки осигуряват "стерилизиращ имунитет", което означава, че те напълно блокират вируса, или просто могат да предпазят човек от заразяване, без да спрат предаването на вируса.

Голяма част от дискусиите около имунитета към новия коронавирус бяха съсредоточени върху антитела -  протеини с форма на Y, които действат като "ракети, стрелящи по цел", обяснява проф. Бъгърт. Те се свързват с вируса, преди той да навлезе в клетките, и го неутрализират.

Ако антителата не успеят да неутрализират вируса, той може да влезе в клетките на човек и да ги превърне във фабрика за производство на вируси.

Т-клетките, от друга страна, се насочват към вече заразени клетки и ги унищожават напълно, спирайки разпространението в други здрави клетки.

Подобно на антителата, Т-клетките са част от нашата имунна система, която има памет. След като разпознае определен вирус, тя може бързо да се насочи към заразените с него клетки и да ги убие.

Д-р Симидчиев: Изкаралите COVID-19 имат имунитет поне за година

Тези,които са преболедували коронавирус не могат да боледуват наново поне година. Категорично изграждат имунитет. Със сигурност над 90%...

Затова в Обединеното кралство се пробва лекарство, наречено интерлевкин 7, което повишава производството на Т-клетки, за да се види дали може да помогне за възстановяването на пациентите.

Срив на Т-клетките

Изследователи от института Francis Crick Institute, King's College London и Guy's and St Thomas' Hospital са забелязали, че при 60 тежко болни пациенти се е появил срив в броя на Т-клетките.

Това не се наблюдава при проучването в Каролинския институт, при което се установява, че колкото по-тежко е състоянието на болния, толкова по-високо е нивото на антителата и Т-клетките, които произвежда.

Екипът заяви, че са необходими още изследвания. Въпреки че е най-голямото изследване на Т-клетки досега, то все още включва сравнително малка група пациенти.

От какво зависи изработването на имунитет срещу коронавируса?

Изработването на имунитет към коронавируса зависи от състоянието на организма. Това заяви д-р Антон Ершов , съобщи РИА Новости. По дум...

Т-клетките са много сложни и много по-трудни за идентифициране от антителата, което изисква специализирани лаборатории и малки партиди проби да бъдат тествани на ръка в продължение на дни.

Това означава, че масовото тестване за Т-клетки в момента не е много вероятна перспектива.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 юли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване