Костадин Ангелов призна, че властите са допуснали грешки, но продължи да се хвали със "завидни резултати"

4341
Костадин Ангелов призна, че властите са допуснали грешки, но продължи да се хвали със "завидни резултати"
Снимка: БГНЕС

Може би се провалихме в начина на комуникация още от самото начало и допуснахме да излязат напред хора, които боравят с надеждите и страховете на хората, все едно жонглират с топките в цирка. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в интервю за "Свободна Европа".

На фона на препълнените болници обаче, той продължи да твърди, че резултатите у нас са завидни на фона на мерките и резултатите в останалите държави. По думите на министъра всичко у нас се случва навреме и следва логика и закономерност. Като лекар министърът определи настоящата ситуация като изискваща планова, а не спешна операция.

Ангелов на няколко пъти направи сравнения с действията на властите в други страни. По адрес на Швейцария, например заяви, че у нас не е допуснат недостиг на респиратори. 

Алергии и ваксини срещу Covid-19 – кога да търсим връзка

Каква е връзката между ваксините срещу коронавирус и възможността за поява на алергии, кога да търсим връзка между двете? Темата комен...

"Европа вече не говори за българския модел, а го прилага. Германия беше в пълен локдаун месеци наред и не постигнаха нашия резултат. Ние с меки мерки, по ръба на бръснача, успяхме да се погрижим за психиката на хората и за социалното им благополучие", каза той.

Защо отвориха заведенията.

Министърът обяви, че той, а не Борисов е решил да се отворят на 1 март ресторантите, въпреки че видеото, на което премиерът му разпорежда да ги отвори независимо от данните, може да се види в премиерския профил във Facebook. "За периода, откакто работят ресторантите, хората с COVID-19 се увеличиха с 50% - от 31 302 на 1 март на 47 173 днес. Имаме дни с над 100 починали за 24 часа", напомни интервюиращата Полина Паунова.

Това обаче не сломи самочувствието на Ангелов, който каза:

"Постигнахме най-добри резултати в целия ЕС с най-нисък индекс на строгост на мерките. Имаме завидни резултати - последни нива на заболяемост и средни нива на смъртност". Въпреки че на картата на България има едно самотно оранжево петно - Търговище, а всичко друго е в червено, той твърди, че ситуацията е различна и София не е България.

Борисов поиска страните в ЕС с по-малко ваксини да получат осигурените допълнителни дози

Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допъ...

"Никой по света не може да намери математическа закономерност на данните. Този вирус опроверга всички теории в целия свят", каза още той, в отговор на въпрос защо се стигна до отваряне на заведенията, в момент, в който заразата очевидно тръгваше нагоре.

Избори

По темата с изборите, министърт обяви, че не смята, че обикаля страната в предизборна обиколка. "Не знам с каква джипка пътува премиерът", отговори той на въпрос.

Самият Ангелов пътувал с кола, която е наел като частно лице. Когато бе заснет в Кюстендил на среща с ресторантьора Ричард Алибегов и премиера, бил тръгнал за Гоце Делчев да прави разпределение на легла, но минал през Кюстендил, защото и там има проблеми.

Още: Кой всъщност е отговорен за оплакванията, че България е ощетена при доставката на ваксини срещу коронавирус?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com