Кой всъщност е отговорен за оплакванията, че България е ощетена при доставката на ваксини срещу коронавирус?

2958
Кой всъщност е отговорен за оплакванията, че България е ощетена при доставката на ваксини срещу коронавирус?
Снимка: БГНЕС

Кой е виновен за недостига на ваксини срещу коронавирус в България? Този въпрос почна да се промъква все по-често в различни медии. Отговорът на управляващите, включително на премиера Бойко Борисов – общевропейската схема я прави Европейската комисия, там е разковничето и отговорността. Австрийският премиер Себастиан Курц открито заговори за несправедливо разпределение на ваксини срещу коронавирус и че има ощетени държави-членки, изрично давайки пример с България. Съответно, Бойко Борисов благодари за австрийската позиция и днес, 16 март, е на среща с още петима държавни ръководители във Виена (австрийския канцлер Себастиан Курц,премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия - Андрей Пленкович) за обсъжане на обща позиция относно доставките на ваксини срещу COVID-19 и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

На 13 март (събота) обаче ЕК публикува официално съобщение, от което стана ясно, че не цялата отговорност е нейна. В него изрично има обяснение именно за принципа на справедливо разпределение на ваксини на база процента на населението на всяка страна-членка. "ЕК предложи именно този принцип на разпределение, но страните-членки (т.е. Европейския съвет) решиха да добавят възможност на различно разпределение на ваксини в общоевропейския механизъм, като се взема предвид епидемичната ситуация във всяка конкретна държава и количествената необходимост от ваксини. При това положение, ако дадена страна-членка реши да не вземе полагаемото ѝ се количество на база процент население, то остатъкът бива преразпределен към останалите страни-членки".

Епидемиолог: Засега няма данни за по-висока заболеваемост сред ваксинираните

"Ваксината на "АстраЗенека" в момента на много места в Европа е спряна от употреба за имунизации. Аз не бих казал, че обективно от данн...

Според официалното изявление от Брюксел, страните-членки са модифицирали механизма за доставка на ваксини спрямо всичките 6 производителя на ваксини срещу коронавирус, с които ЕС има договори за доставка (досега 4 са одобрени – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen на J&J). Трябва да има съгласие в Европейския съвет, за да се измени механизмът и доставките да са само на база процент на население, а да не се включват допълнителни фактори като епидемична обстановка, предупреждава ЕК.

Във връзка с това съобщение, Actualno.com потърси здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за разяснение и с въпроси. Конкретно питанията ни касаят дали България е правила доставки на РНК ваксини срещу коронавирус, които като количество са различни от това, което е договорено съгласно общоевропейския механизъм и дали разликата не идва именно защото сме подавали по-ниски заявки, както и защо? Все още очакваме отговори.

Междувременно, в очакване на становището на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за качеството на оксфордската ваксина (на AstraZeneca), ЕК обяви споразумение с Pfizer/BioNTech за ускорена доставка на още 10 000 000 дози от тяхната ваксина срещу коронавирус "Комирнати" през второто тримесечие на годината. Това споразумение трябва да бъде одобрено от страните-членки на ЕС.

Припомняме, че официално цените на една доза ваксина срещу коронавирус не се знаят. Неофициално обаче държавният секретар на Белгия Ева Де Блеекер пусна в края на 2020 година цените с всички производители, които влизат в общоевропейското споразумение. Най-евтина е оксфордската ваксина – 1,78 евро на доза, а "Комирнати" и ваксината на Moderna са най-скъпи – 12 евро и 18 долара на доза съответно.

ЕК договори ускорена доставка на ваксини BioNTech-Pfizer

Европейската комисия и BioNTech-Pfizer постигнаха споразумение за ускорено предоставяне на 10 милиона дози през второто тримесечие на т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com