Лекарският съюз още мисли дали и как да накаже Мангъров заради КОВИД

3586
Лекарският съюз още мисли дали и как да накаже Мангъров заради КОВИД
Снимка: БГНЕС

Все още Българският лекарски съюз (БЛС) продължава да разследва доц. Атанас Мангъров за твърдения, свързани с COVID-19. Към момента по случая работи етичната комисия и вероятно съвсем скоро ще има решение. Отговорът дойде след запитване на Actualno.com към пресцентъра на БЛС.

Припомняме, че в началото на декември 2021 година стана ясно, че срещу инфекциониста доц. Мънгъров е започнала проверка. Поводът е сигнал от д-р Петър Петров (доктор по биохимия, магистър по токсикология, нутригеномика, хранителна химия, както и бакалавър по биотехнологии).

Здравното министерство опроверга думи на Мангъров за починали ваксинирани срещу КОВИД

По повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров в ефира на Нова телевизия, изказани на 16 януа...

Според д-р Петров, в интервю от 2 ноември 2021 година, пред Радио "Фокус", доцент Мангъров е напарил три изказвания, които нарушават чл. 3, чл. 13 и чл. 60 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България. (ТУК МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТВЪРДЕНИЯТА НА ИНФЕКЦИОНИСТА)

Според етичния кодекс на медиците, лекарят действа в интерес на живота, физическото и психическото здраве на пациента и съдейства за социалната му реадаптация. Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта и достойнството на лекарската професия. Лекарят е активен член на обществото, съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена.

Ако етичната комисия открие нарушение в изказванията на доц Мангъров, той може да бъде наказан с порицание, глоба в размер на 1 до 5 минимални заплати или заличаване от регистъра на лекарската колегия в срок от 3 месеца до 1 година (чл. 38).

По-рано днес (19 януари) министърът на образованието акад. Николай Денков изрази притеснение как така доц. Мангъров ще е част от важна работна група, касаеща мерките срещу коронавируса. След срещата на премиера Кирил Петков в Министерския съвет с "Възраждане" на 14 януари стана ясно, че доц. Мангъров ще влезе в работната група, която ще работи по предложения за евентуални промени в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Шефът на БЛС за Мангъров: Лекар, който разпространява фалшиви новини, не може да се нарича лекар

"Лекар, който разпространява фалшиви новини, не може да бъде наречен лекар", каза Иван Маджаров, шеф на Българския лекарски съюз, по ...

"По всякакви медицински стандарти доцент Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от Българския лекарски съюз. Доцент Мангъров отдавна изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни", заяви Денков пред Нова телевизия. Министърът обаче предположи, че решението на премиера да покани Мангъров може да е правилно от комуникационна гледна точка, тъй като "имаме проблем с комуникацията с широката общественост" и така може би хората ще чуят "по-добре другата страна".

Спомен с марка "Мангъров": Не очаквам втора вълна, в никакъв случай епидемични взривове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване